Łosoś w koperku
Czas wykonania: 21 minut

Składniki:

- 1000ml wody
- 500g filet z łososia ze skórą

- 30g posiekanego świeżego koperku
- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 20g miodu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 814kcal
- węglowodany: 0,34g
- białko: 7,88g
- tłuszcze: 5,38g

Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Łopatką zbieramy zawartość ze ścianek na dno naczynia. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, mieloną kolendrę oraz sól i pieprz. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy go na folii spożywczej skórą do dołu. Nastepnie dokładnie pokrywamy mięso gotową marynatą, owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zdejmujemy folię z łososia i układamy w naczyniu parowym skórą do dołu. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, nakładamy przystawkę do gotowania na parze z mięsem na urządzenie. Program - czas: 20 minut, temperatura: 110°C, obroty: 1. Na koniec skrapiamy rybę cytryną. Łosoś jest już gotowy, smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.