- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza na 100 g
- Kalorie: 15 kcal
- Węglowodany: 2,22 g
- Białko: 0,88 g
- Tłuszcze: 0,33 g
Składniki
- grzyby świeże (kurki, podgrzybki, boczniaki, pokrojone na kawałki): 500 g
- cebula (pokrojona w piórka): 150 g
- woda: 1500 g
- ocet biały: 150 g
- cukier: 10 g
- sól: 10 g + dodatkowa 1 łyżeczka
- liście laurowe (suszone): 4 sztuki
- pieprz czarny (ziarna): 12 sztuk
- gorczyca: 4 łyżeczki
- ziele angielskie: 8 sztuk
Przygotowanie
Krok 1: Do naczynia miksującego włóż grzyby (500 g), cebulę (150 g), wlej wodę (1500 g) i dodaj 1 łyżeczkę soli.
Krok 2: Program – czas 10 minut, temperatura 100°C, obroty 2.
Krok 3: Przecedź zawartość naczynia przez koszyczek i przełóż ugotowane grzyby do innego naczynia.
Krok 4: Do czystego naczynia miksującego wlej wodę (1500 g), ocet (150 g), dodaj cukier (10 g) i sól (10 g).
Krok 5: Program – czas 10 minut, temperatura 100°C, obroty 2.
Krok 6: W międzyczasie do czterech słoików rozłóż przyprawy: liście laurowe (4 szt.), pieprz czarny (12 ziaren), gorczycę (4 łyżeczki) i ziele angielskie (8 sztuk).
Krok 7: Do każdego słoika dodaj po ¼ ugotowanych grzybów.
Krok 8: Gorącą zalewę wlej do słoików, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni od góry.
Krok 9: Brzegi słoików przetrzyj papierowym ręcznikiem i dokładnie zakręć.
Krok 10: Odstaw do ostygnięcia, a następnie przechowuj w lodówce.
Krok 11: Gotowe. Smacznego.
Przepis na marynowane grzybki jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.