Maślane bułeczki z miodem
Czas wykonania: 7 minut

Składniki:

- jajko: 2 szt.
- mleko: 95ml,
- świeże drożdże: 5g,
- masło: 15g,
- miód: 35g,
- mąka pszenna: 280g.

Wartość odżywcza na 1 sztukę:

Kalorie: 330kcal
Węglowodany: 54,2g
Białko: 11,1g
Tłuszcze: 8,4g

Wykonanie:

Krok 1. Z jednego jajka oddzielić białko od żółtka, białko dać do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca.

Krok 2. Do naczynia miksującego wlać: mleko, dodać drożdże, masło i miód.

Krok 3. Program – czas: 2 minuty, temperatura: 37°C, obroty: 1.

Krok 4. Dodać: mąkę pszenną, wcześniej oddzielone żółtko, jedno całe jajko.

Krok 5. Program – czas: 5 min, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.

Krok 6. Pozostawić ciasto w naczyniu miksującym na ok. 1 godzinę.

Krok 7. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Krok 8. Wyjąć ciasto z naczynia miksującego na opruszoną mąką stolnicę. Zagnieść ciasto i uformować bułeczki.

Krok 9. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem. Można posypać ulubionymi ziarnami.

Krok 10. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok 11. Smacznego.


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.