Meksykańska czekolada
Czas wykonania: 13 minut

Składniki:

- śmiatana 30%: 300ml, schłodzona,
- gorzka czekolada: 300g, pokrojona na kawałki,
- mleko 3,2%: 1000ml,
- laska cynamonu: 1 szt.
- pieprz cayenne: pół łyżeczki,
- ekstrakt z wanilii: 2 łyżeczki,
- cukier: 20g.



Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 803kcal
Węglowodany: 61,8g
Białko: 14,9g
Tłuszcze: 56,2g


Wykonanie:

Krok 1. Założyć mieszadło motylkowe. Wlać śmietanę 30%.

Krok 2. Podczas ubijania zwracać uwagę, aby nie powstało masło.

Krok 3. Program – czas: 2 min, temperatura: 0°C, obroty: 3.

Krok 4. Ubitą śmietanę przełożyć do innego naczynia i włożyć do lodówki.

Krok 5. Do naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę pokrojoną na kawałki.

Krok 6. Program – czas: 7 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 8.

Krok 7. Dodać: mleko 3,2%, laskę cynamonu, pieprz cayenne, ekstrakt waniliowy, cukier.

Krok 8. Program – czas: 10 min, temperatura: 80°C, obroty: 3.

Krok 9. Ostrożnie wyjąć laskę cynamonu. W kolejnym kroku stopniowo zwiększać obroty od 5 do 8.

Krok 10. Program – czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 8.

Krok 11. Czekoladę przelać do wysokich szklanek i ułożyć na każdej 3 łyżki bitej śmietany.

Krok 12. Gotowe. Smacznego.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.