- Czas przygotowania: 30 minut 30 sekund
Wartości odżywcze na 100 g
- Kalorie: 101 kcal
- Węglowodany: 7,2 g
- Białko: 3,0 g
- Tłuszcze: 6,7 g
Składniki
- czerwona kapusta pokrojona na 5 cm kawałki 400 g
- cebula przekrojona na pół 100 g
- olej 10 g
- boczek wędzony bez skóry i kości, pokrojony w 1 cm kostkę 150 g
- jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki 140 g
- woda 120 g
- cukier 1–2 łyżeczki
- ziele angielskie ziarna 3 sztuki
- liście laurowe suszone 2 sztuki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony pół łyżeczki
- sok z cytryny świeżo wyciśnięty 15–20 g
Wykonanie
- Do naczynia miksującego włóż czerwoną kapustę 400 g (pokrojoną na 5 cm kawałki).
- Program: czas 10 sekund, obroty 5.
- Przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włóż cebulę 100 g (przekrojoną na pół)
- Program: czas 10 sekund, obroty 5.
- Cebulę zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj olej 10 g i boczek wędzony 150 g (pokrojony w 1 cm kostkę).
- Program: czas 5 minut, temperatura 120°C, obroty 3.
- Przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włóż jabłka 140 g (pokrojone na kawałki).
- Program: czas 10 sekund, obroty 5.
- Dodaj rozdrobnioną wcześniej kapustę, wodę 120 g, cukier 1–2 łyżeczki, ziele angielskie 3 szt., liście laurowe 2 szt., sól 1 łyżeczkę i pieprz czarny mielony pół łyżeczki.
- Program: czas 20 minut, temperatura 100°C, obroty 3.
- Dodaj duszony boczek z cebulą oraz sok z cytryny 15–20 g.
- Program: czas 5 minut, temperatura 90°C, obroty 3.
- Kapustę modro podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dania głównego.
Przepis na modrą kapustę jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.