• Czas przygotowania: 30 minut 30 sekund

 

Wartości odżywcze na 100 g

  • Kalorie: 101 kcal
  • Węglowodany: 7,2 g
  • Białko: 3,0 g
  • Tłuszcze: 6,7 g

 

Składniki

  • czerwona kapusta pokrojona na 5 cm kawałki 400 g
  • cebula przekrojona na pół 100 g
  • olej 10 g
  • boczek wędzony bez skóry i kości, pokrojony w 1 cm kostkę 150 g
  • jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki 140 g
  • woda 120 g
  • cukier 1–2 łyżeczki
  • ziele angielskie ziarna 3 sztuki
  • liście laurowe suszone 2 sztuki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony pół łyżeczki
  • sok z cytryny świeżo wyciśnięty 15–20 g

 

Wykonanie

  1. Do naczynia miksującego włóż czerwoną kapustę 400 g (pokrojoną na 5 cm kawałki).
  2. Program: czas 10 sekund, obroty 5.
  3. Przełóż do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego włóż cebulę 100 g (przekrojoną na pół)
  5. Program: czas 10 sekund, obroty 5.
  6. Cebulę zgarnij łopatką ze ścianek na dno naczynia.
  7. Dodaj olej 10 g i boczek wędzony 150 g (pokrojony w 1 cm kostkę).
  8. Program: czas 5 minut, temperatura 120°C, obroty 3.
  9. Przełóż do innego naczynia.
  10. Do naczynia miksującego włóż jabłka 140 g (pokrojone na kawałki).
  11. Program: czas 10 sekund, obroty 5.
  12. Dodaj rozdrobnioną wcześniej kapustę, wodę 120 g, cukier 1–2 łyżeczki, ziele angielskie 3 szt., liście laurowe 2 szt., sól 1 łyżeczkę i pieprz czarny mielony pół łyżeczki.
  13. Program: czas 20 minut, temperatura 100°C, obroty 3.
  14. Dodaj duszony boczek z cebulą oraz sok z cytryny 15–20 g.
  15. Program: czas 5 minut, temperatura 90°C, obroty 3.
  16. Kapustę modro podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dania głównego.

 

Przepis na modrą kapustę jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.

 

Gotuj pysznie i sprawnie z najlepszymi robotami kuchennymi nowej generacji!

Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.