Naleśniki gryczane z syropem z agawy bezglutenowe
Czas wykonania: 1 minuta

Składniki:

- 400ml mleka
- 3 jajka
- 200g mąki gryczanej
- 50ml wody gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatki: np. maliny, syrop z agawy

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 150kcal
- węglowodany: 18,99g
- białko: 6,69g
- tłuszcze: 6,01g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wbijamy jajka, dodajemy mleko (300g), oliwę z oliwek, cukier puder, sól i 50g mąki gryczanej. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Przez otwór w pokrywie dodajemy po łyżce mąki gryczanej (150g). Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Teraz wlewamy przez otwór w pokrywie wodę gazowaną. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Zmiksowane ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzewamy patelnię. Jeśli ciasto mocno zgęstniało, dolewamy resztę mleka (100g). Na lekko natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. malinami, syropem z agawy, smacznego.

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.