• Czas przygotowania: 1 minuta 50 sekund

 

Wartość odżywcza na 100 g

  • Kalorie: 345 kcal
  • Węglowodany: 6,7 g
  • Białko: 16,1 g
  • Tłuszcze: 44 g

 

Składniki

  • ksylitol + dodatkowa ilość do oprószenia: 70 g
  • skórka z cytryny ekologicznej (bez białych błonek, pokrojona na kawałki): 10 g
  • kwaśna śmietana 18% tłuszczu: 150 g
  • olej rzepakowy + dodatkowa ilość do głębokiego smażenia: 80 g
  • biały rum: 50 g
  • jajka: 2 sztuki
  • mąka pszenna + dodatkowa ilość do oprószenia blatu: 500 g
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
  • sól: 1 szczypta

 

Kroki przygotowania

  1. Do naczynia miksującego wsyp ksylitol (70 g) i skórkę z cytryny (10 g).
  2. Program – czas 35 sekund, obroty 10.
  3. Zgarnij składniki łopatką ze ścianek na dno naczynia.
  4. Dodaj kwaśną śmietanę (150 g), olej rzepakowy (80 g), biały rum (50 g) i jajka (2 szt.).
  5. Program – czas 15 sekund, obroty 5.
  6. Dodaj mąkę pszenną (500 g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz sól (1 szczypta).
  7. Program – Wyrabianie ciasta czas 60 sekund
  8. Ciasto przełóż na oprószony mąką blat.
  9. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
  10. Za pomocą szklanki wytnij kółka, a następnie kieliszkiem otwory w środku każdego.
  11. Resztę ciasta zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij kolejne oponki.
  12. W głębokiej patelni rozgrzej olej.
  13. Smaż oponki 3–4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor.
  14. Usmażone oponki wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  15. Oprósz ksylitolem.
  16. Podawaj jako deser.
  17. Smacznego.

 

Przepis na oponki bez dodatku cukru jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.

 

Gotuj pysznie i sprawnie z najlepszymi robotami kuchennymi nowej generacji!

Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.