- Czas przygotowania: 1 minuta 50 sekund
Wartość odżywcza na 100 g
- Kalorie: 345 kcal
- Węglowodany: 6,7 g
- Białko: 16,1 g
- Tłuszcze: 44 g
Składniki
- ksylitol + dodatkowa ilość do oprószenia: 70 g
- skórka z cytryny ekologicznej (bez białych błonek, pokrojona na kawałki): 10 g
- kwaśna śmietana 18% tłuszczu: 150 g
- olej rzepakowy + dodatkowa ilość do głębokiego smażenia: 80 g
- biały rum: 50 g
- jajka: 2 sztuki
- mąka pszenna + dodatkowa ilość do oprószenia blatu: 500 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
Kroki przygotowania
- Do naczynia miksującego wsyp ksylitol (70 g) i skórkę z cytryny (10 g).
- Program – czas 35 sekund, obroty 10.
- Zgarnij składniki łopatką ze ścianek na dno naczynia.
- Dodaj kwaśną śmietanę (150 g), olej rzepakowy (80 g), biały rum (50 g) i jajka (2 szt.).
- Program – czas 15 sekund, obroty 5.
- Dodaj mąkę pszenną (500 g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz sól (1 szczypta).
- Program – Wyrabianie ciasta czas 60 sekund
- Ciasto przełóż na oprószony mąką blat.
- Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
- Za pomocą szklanki wytnij kółka, a następnie kieliszkiem otwory w środku każdego.
- Resztę ciasta zagnieć ponownie, rozwałkuj i wytnij kolejne oponki.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Smaż oponki 3–4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor.
- Usmażone oponki wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Oprósz ksylitolem.
- Podawaj jako deser.
- Smacznego.
Przepis na oponki bez dodatku cukru jest dostępny w bazie przepisów inteligentnego robota kuchennego COBBO 7 Smart-i, wielofunkcyjnego robota kuchennego COBBO 7 oraz w dedykowanych urządzeniom aplikacjach mobilnych.
Sprawdź aktualne ceny i dostępne modele.