Ostra zupa z mięsem wołowym
Czas wykonania: 83 minuty

Składniki:

- cebula: 150g, pokojona w ćwiarki,
- czosnek: 3 ząbki,
- olej: 20g,
- mięso wołowe: 300g np. łopatka, pokrojone na 2 cm kawałki,
- woda: 500g,
- pomidory z puszki: 500g, krojone,
- koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka,
- kostka bulionu mięsnego: 1 szt.
- papryka ostra mielona: 0,5 łyżeczki,
- papryka słodka mielona: 1 łyżeczka,
- majeranek suszony: 1 łyżeczka,
- liść laurowy: 2 szt.
- sól: 0,5 łyżeczki,
- pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki,
- seler naciowy: 130g, pokrojony na 1 cm kawałki,
- marchew: 110g, pokrojona na 1 cm kawałki,
- papryka czerwona: 190g, pokrojona w 1,5 cm kostkę,
- natka pietruszki: do podania.



Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 46,5kcal
Węglowodany: 4,6g
Białko: 4,01g
Tłuszcze: 1,5g.


Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: cebulę, pokrojona w ćwiartki, czosnek: 3 ząbki.

Krok 2. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 3. Składniki zgarnąć na dno naczynia.

Krok 4. Dodać: olej.

Krok 5. Program - czas: 3min, temperatura: 105°C, obroty: 1.

Krok 6. Dodać: mięso wołowe np. łopatka, pokrojone na 2 cm kawałki. Nie zakładać miarki na pokrywę naczynia miksującego.

Krok 7. Program – czas: 10min, temperatura: 105, obroty: -1.

Krok 8. Dodać: wodę, pomidory z puszki, krojone, koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka, kostkę bulionu mięsnego: 1 szt. ostrą paprykę mieloną: 0,5 łyżeczki, majeranek suszony: 1 łyżeczkę, liść laurowy: 2 szt. sól: 0,5 łyżeczki, pieprz czarny mielony: 0,5 łyżeczki.

Krok 9. Program – czas: 40min, temperatura: 100, obroty: -1.

Krok 10. Dodać: seler naciowy, pokrojony na 1 cm kawałki, marchew, pokrojoną na 1 cm kawałki, papryka czerwona, pokrojoną w 1,5 cm kostkę.

Krok 11. Program – czas: 30min, temperatura: 100, obroty: -1.

Krok 12. Zupę podawać bezpośrednio po przygotowaniu z natką pietruszki.

Krok 13. Smacznego.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.