Pączki babci Marysi
Czas wykonania: 5 minut
Składniki:
- 500g mąki
- 180ml mleka
- 75g masła
- 75g cukru
- 50g drożdży
- konfitura do nadziania
- 5 żółtek z jaj
- ok. 7 kropli olejku pomarańczowego
- 1 łyżka spirytusu
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 238kcal
- węglowodany: 39,68g
- białko: 6,57g
- tłuszcze: 8,45g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże, żółtka, cukier i masło.
Krok 2. Program - czas: 1 minuta i 30 sekund, temperatura: 37°C, obroty: 5.
Krok 3. Następnie dodajemy mąkę, sól i olejek pomarańczowy.
Krok 4. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 5. Dodajemy spirytus.
Krok 6. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 7. Gotowe ciasto przekładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po wyrosnięciu dzielimy ciasto na 15 równych kulek.
Krok 8. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.
Krok 9. Pączki nadziewamy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 5 minut
Składniki:
- 500g mąki
- 180ml mleka
- 75g masła
- 75g cukru
- 50g drożdży
- konfitura do nadziania
- 5 żółtek z jaj
- ok. 7 kropli olejku pomarańczowego
- 1 łyżka spirytusu
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 238kcal
- węglowodany: 39,68g
- białko: 6,57g
- tłuszcze: 8,45g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego dodajemy mleko, drożdże, żółtka, cukier i masło.
Krok 2. Program - czas: 1 minuta i 30 sekund, temperatura: 37°C, obroty: 5.
Krok 3. Następnie dodajemy mąkę, sól i olejek pomarańczowy.
Krok 4. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 5. Dodajemy spirytus.
Krok 6. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 7. Gotowe ciasto przekładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po wyrosnięciu dzielimy ciasto na 15 równych kulek.
Krok 8. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiany kolor. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.
Krok 9. Pączki nadziewamy konfiturą i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.