Paszteciki
Czas wykonania: 1 minuta
Składniki:
- pasztet pieczony: 700g,
- mąka pszenna: 300g,
- masło: 120g, pokrojone na kawałki,
- śmietana 18%: 120ml,
- drożdże świeże: 8g,
- cukier: pół łyżeczki,
- sól: pół łyżeczki,
- jajko: 1 szt.
- kminek: do dekoracji.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 176kcal
Węglowodany: 15g
Białko: 5,7g
Tłuszcze: 10,8g
Wykonanie:
Krok 1. Jajko roztrzepać za pomocą widelca i odstawić.
Krok 2. Pikarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Krok 3. Pasztet pokroić na ok. 20 kawałków 6cm x 1cm, odstawić.
Krok 4. Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną. Dodać masło pokrojone na kawałki, śmietanę, drożdże świeże, cukier, sól.
Krok 5. Program – czas: 25 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Ciasto przełożyć na opruszony mąką blat, zagnieść i podzielić na 20 równych części. Z każdej części uformować wałek o średnicy ok. 1 cm i długości ok. 23cm. Następnie każdy wałek rozwałkować na ok. długość 35 cm i szerokość 2 cm.
Krok 7. Każdy kawałek ciasta owinąć wokół kawałka pasztetu, tak aby wartwy zachodziły na siebie.
Krok 8. Przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3 cm odstęp.
Krok 9. Za pomocą pędzelka posmarować paszteciki wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Krok 10. Piec ok. 18 minut w 170 stopnich, lub do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Krok 11. Paszteciki można podawać na ciepło i na zimno.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 1 minuta
Składniki:
- pasztet pieczony: 700g,
- mąka pszenna: 300g,
- masło: 120g, pokrojone na kawałki,
- śmietana 18%: 120ml,
- drożdże świeże: 8g,
- cukier: pół łyżeczki,
- sól: pół łyżeczki,
- jajko: 1 szt.
- kminek: do dekoracji.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 176kcal
Węglowodany: 15g
Białko: 5,7g
Tłuszcze: 10,8g
Wykonanie:
Krok 1. Jajko roztrzepać za pomocą widelca i odstawić.
Krok 2. Pikarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Krok 3. Pasztet pokroić na ok. 20 kawałków 6cm x 1cm, odstawić.
Krok 4. Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną. Dodać masło pokrojone na kawałki, śmietanę, drożdże świeże, cukier, sól.
Krok 5. Program – czas: 25 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Ciasto przełożyć na opruszony mąką blat, zagnieść i podzielić na 20 równych części. Z każdej części uformować wałek o średnicy ok. 1 cm i długości ok. 23cm. Następnie każdy wałek rozwałkować na ok. długość 35 cm i szerokość 2 cm.
Krok 7. Każdy kawałek ciasta owinąć wokół kawałka pasztetu, tak aby wartwy zachodziły na siebie.
Krok 8. Przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 3 cm odstęp.
Krok 9. Za pomocą pędzelka posmarować paszteciki wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
Krok 10. Piec ok. 18 minut w 170 stopnich, lub do czasu uzyskania złotobrązowego koloru.
Krok 11. Paszteciki można podawać na ciepło i na zimno.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.