Pasztet wegetariański z pieczarek i jajek
Czas wykonania: 14 minut

Składniki:

- 500g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100g cebuli przekrojonej na pół
- 200g pokrojonego szczypiorku
- 150g pokrojonej natki pietruszkiej
- 7 jajek (5 sztuk należy ugotować na twardo)
- 30g oliwy z oliwek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 98kcal
- węglowodany: 3,28g
- białko: 5,19g
- tłuszcze: 7,65g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy cebulę. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty:7. Dodajemy pieczarki i uruchamiamy program - czas: 8 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Łopatką zbieramy pozostałości ze ścianek, a następnie dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: -2. Masę przekładamy do innego naczynia w celu ostygnięcia. Wkładamy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 8. Teraz dodajemy 5 ugotowanych na twardo jajek. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Całość przekładamy do naczynia z pieczarkami. Oddzielmy żółtka od białek z pozostałych jaj.
W naczyniu miksującym 
zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy białka. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 3,5. Dodajemy masę pieczarkowo-jajeczną oraz pozostałe składniki - majonez, musztardę, zioła, sól i pieprz. Zawartość naczynia delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: -2. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 50 minut. Po ostudzeniu pasztet jest już gotowy do podania. Smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.