Pasztet wegetariański z pieczarek i jajek
Czas wykonania: 14 minut
Składniki:
- 500g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100g cebuli przekrojonej na pół
- 200g pokrojonego szczypiorku
- 150g pokrojonej natki pietruszkiej
- 7 jajek (5 sztuk należy ugotować na twardo)
- 30g oliwy z oliwek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 98kcal
- węglowodany: 3,28g
- białko: 5,19g
- tłuszcze: 7,65g
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty:7. Dodajemy pieczarki i uruchamiamy program - czas: 8 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Łopatką zbieramy pozostałości ze ścianek, a następnie dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: -2. Masę przekładamy do innego naczynia w celu ostygnięcia. Wkładamy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 8. Teraz dodajemy 5 ugotowanych na twardo jajek. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Całość przekładamy do naczynia z pieczarkami. Oddzielmy żółtka od białek z pozostałych jaj.
W naczyniu miksującym zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy białka. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 3,5. Dodajemy masę pieczarkowo-jajeczną oraz pozostałe składniki - majonez, musztardę, zioła, sól i pieprz. Zawartość naczynia delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: -2. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 50 minut. Po ostudzeniu pasztet jest już gotowy do podania. Smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 14 minut
Składniki:
- 500g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 100g cebuli przekrojonej na pół
- 200g pokrojonego szczypiorku
- 150g pokrojonej natki pietruszkiej
- 7 jajek (5 sztuk należy ugotować na twardo)
- 30g oliwy z oliwek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 98kcal
- węglowodany: 3,28g
- białko: 5,19g
- tłuszcze: 7,65g
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty:7. Dodajemy pieczarki i uruchamiamy program - czas: 8 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Łopatką zbieramy pozostałości ze ścianek, a następnie dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: -2. Masę przekładamy do innego naczynia w celu ostygnięcia. Wkładamy pokrojony szczypiorek i natkę pietruszki. Program - czas: 3 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 8. Teraz dodajemy 5 ugotowanych na twardo jajek. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Całość przekładamy do naczynia z pieczarkami. Oddzielmy żółtka od białek z pozostałych jaj.
W naczyniu miksującym zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy białka. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 3,5. Dodajemy masę pieczarkowo-jajeczną oraz pozostałe składniki - majonez, musztardę, zioła, sól i pieprz. Zawartość naczynia delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: -2. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 50 minut. Po ostudzeniu pasztet jest już gotowy do podania. Smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.