Pasztet z indyka
Czas wykonania: 28 minut
Składniki:
- 600ml wody
- 350g filet z piersi indyka
- 250g boczek wędzony
- 200g wątróbki drobiowe
- 100g cebuli
- 100g pieczarek
- czerstwa bułka
- 2 liście laurowe
- 3szt. ziela angielskiego
- 20g oliwy z oliwek + dodatkowa ilość do posmarowania formy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 167kcal
- węglowodany: 6,50g
- białko: 12,80g
- tłuszcze: 10,15g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Zakładamy w misie koszyczek i wkładamy do niego filet z piersi indyka pokrojony na kawałki, boczek wędzony na kawałki, wątróbki drobiowe, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2. Program - czas: 30 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 3. Wyjmujemy koszyczek, liść laurowy i ziele angielskie wyrzucamy. Wywar przelewamy do innego naczynia. Do wywaru wkładamy czerstwą bułkę połamaną na kawałki na ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy bułkę, a wywar wylewamy.
Krok 4. Do naczynia miksującego dodajemy pieczarki i cebulę pokrojoną na ćwiartki.
Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Zgarniamy składniki na dno naczynia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Formę keksową natłuszczamy i odstawiamy.
Krok 7. Do składników w naczyniu miksującym dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 8. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 9. Dodajemy ugotowane wcześniej mięsa. Namoczoną bułkę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Krok 10. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: 9.
Krok 11. Wszystkie składniki z naczynia miksującego przekładamy do formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C.
Krok 12. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Gotowe.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 28 minut
Składniki:
- 600ml wody
- 350g filet z piersi indyka
- 250g boczek wędzony
- 200g wątróbki drobiowe
- 100g cebuli
- 100g pieczarek
- czerstwa bułka
- 2 liście laurowe
- 3szt. ziela angielskiego
- 20g oliwy z oliwek + dodatkowa ilość do posmarowania formy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 167kcal
- węglowodany: 6,50g
- białko: 12,80g
- tłuszcze: 10,15g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Zakładamy w misie koszyczek i wkładamy do niego filet z piersi indyka pokrojony na kawałki, boczek wędzony na kawałki, wątróbki drobiowe, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2. Program - czas: 30 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 3. Wyjmujemy koszyczek, liść laurowy i ziele angielskie wyrzucamy. Wywar przelewamy do innego naczynia. Do wywaru wkładamy czerstwą bułkę połamaną na kawałki na ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy bułkę, a wywar wylewamy.
Krok 4. Do naczynia miksującego dodajemy pieczarki i cebulę pokrojoną na ćwiartki.
Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Zgarniamy składniki na dno naczynia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Formę keksową natłuszczamy i odstawiamy.
Krok 7. Do składników w naczyniu miksującym dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 8. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 9. Dodajemy ugotowane wcześniej mięsa. Namoczoną bułkę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Krok 10. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: 9.
Krok 11. Wszystkie składniki z naczynia miksującego przekładamy do formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C.
Krok 12. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Gotowe.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.