Penne w sosie cytrynowo-śmietanowym z łososiem
Czas wykonania: 32 minuty

Składniki (3 porcje):

- 1500ml wody
- 350g śmietanka 30%
- 250g makaron typu penne
- 200g wędzony łosoś
- 60g cebula szalotka
- 40g oliwa z oliwek
- 15g świeży koperek
- 10ml sok z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 129,5kcal
- węglowodany: 13,94g
- białko: 4,63g
- tłuszcze: 6,09g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wlewamy wodę, a następnie solimy ją. Program - czas: 12 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1. Dodajemy makaron typu penne. Gotujemy al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, regulując czasem w kolejnym kroku przepisu. Program - czas: 12 minut, temperatura: 120°C, obroty: -1. Odcedzamy makaron i zachowujemy 150ml wody w innym naczyniu.
Do naczynia miksującego wkładamy cebule szalotkę przekrojoną na pół. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Łopatką zbieramy zawartość misy ze ścianek na dno urządzenia. Dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 95°C, obroty: -1. Dodajemy pozostawioną wcześniej wodę, śmietankę 30%, sok z cytryny oraz pieprz. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 95°C, obroty: -1. Dodajemy wędzonego łososia i świeży koperek. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 4. Przekładamy łososia na makaron, mieszamy i gotowe!.

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.