Pieczarki faszerowane bezglutenowe
Czas wykonania: 5 minut

Składniki:

- 15 szt. pieczarek
- 4 szt. cebuli szalotki
- 120g wędzonej surowej szynki
- 60g parmezanu
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 5 gałązek pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- gałka muszkatołowa
- pieprz


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 98kcal
- węglowodany: 4,95g
- białko: 3,01g
- tłuszcze: 4,47g

Wykonanie:

Pieczarki myjemy, wycieramy ręcznikiem, usuwamy z grzybów nóżki, kropimy grzyby sokiem z cytryny (aby nie zrobiły się czarne). Do naczynia miksującego wkładamy nóżki z grzybów, cebulę szalotkę podzieloną na pół i pietruszkę.
Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5. Łopatką zbieramy zawartość misy na dno naczynia. Dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 70°C, obroty: 1. Dodajemy wędzoną szynkę pociętą na kawałki, parmezan (30g), jajko, gałkę muszkatołową i pieprz. Program - czas: 15 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Faszerujemy grzyby i układamy je w naczyniu do pieczenia. Posypujemy resztą startego parmezanu. Pieczarki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 200 ml. Podajemy na gorąco, smacznego.

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.