Pierogi z owczym serem i szpinakiem

Czas wykonania: 7 minut

Składniki:

- szpinak: 200g, świeże liście,
- ser owczy: 120g, pokrojony na kawałki,
- czosnek: 3 ząbki,
- olej: 15ml,
- pieprz: 1 płaska łyżeczka,

Ciasto:
- mąka pszenna: 335g, dodatkowa ilość do opruszenia blatu,
- jajko: 2 szt.
- kefir: 145g,
- olej: 20ml,
- soda oczyszczona: pół łyżeczki,
- sól: pół łyżeczki,
- cukier: pół łyżeczki.



Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 218kcal
Węglowodany: 24,2g
Białko: 9,6g
Tłuszcze: 8,5g.


Wykonanie:

Krok 1. W małej miseczce za pomocą widelca roztrzepać jedno jajko i odstawić.

Krok 2. Do naczynia miksującego wrzucić: czosnek: 3 ząbki. Dodać: olej.

Krok 3. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 8.

Krok 4. Rozdrobniony czosnek zgarnąć łopatką na dno naczynia.

Krok 5. Program - czas: 180s, temperatura: 100°C, obroty: 2.

Krok 6. Dodać: szpinak.

Krok 7. Program - czas: 300s, temperatura: 100°C, obroty: 2.

Krok 8. Dodać: ser owczy. Krok 9. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 10. Farsz przełożyc do innego naczynia i odstawić.

Krok 11. Pikarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę do pieczenia wyłożyc papierem do pieczenia.

Krok 12. Do czystego i suchego naczynia wlać: kefir. Dodać: jajko: 1 szt. olej, mąkę, sodę oczyszczoną: pół łyżeczki, sól: pół łyżeczki, cukier: pół łyżeczki.

Krok 13. Program - czas: 2min, temperatura: 0°C, obroty: tryb wyrabiania ciasta.

Krok 14. Ciasto rozwałkować na opruszonym mąką blacie, następnie za pomocą szklanki wyciąć krążki. Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu, złożyć na pół i zlepić boki.

Krok 15. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia. Krok 16. Piec przez ok. 15 minut w 200 stopniach.

Krok 17. Gotowe, można podać z ulubionym sosem, Smacznego.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.