Piersi z kurczaka na parze
Czas wykonania: 30 minut

Składniki:

- 2 szt. piersi z kurczaka
- 500g pieczarek
- 500g ziemniaków
- 1 szt. włoszczyzny
- 30g żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta ulubionych ziół
- szczypta mielonej słodkiej papryki

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 76kcal
- węglowodany: 7,68g
- białko: 8,24g
- tłuszcze: 1,80g

Wykonanie:

Rozpoczynamy od przygotowania piersi z kurczaka. W tym celu kroimy je w paski i zanurzamy w marynacie składającej się z oleju, ziół, papryki i przeciśniętego przez praskę czosnku. Tak przygotowane mięso odkładamy na godzinę czasu.
W międzyczasie zakładamy malakser i kroimy ziemniaki na plasterki przy użyciu obrotów na poziomie równym 3. Malakser wykorzystujemy również do rozdrobnienia innych warzyw oraz utarcia sera. Do czystego naczynia wlewamy wodę, solimy ją, a do koszyczka wrzucamy pokrojone na plastry ziemniaki.
Na pierwszym pokładzie naczynia parowego układamy część pieczarek. Pozostałe grzyby zostawiamy do wyłożenia na górny poziom. Piersi z kurczaka wykładamy na górny pokład naczynia parowego, a następnie dodajemy pozostałe pieczarki wraz z włoszczyzną. Następnie uruchamiamy program do gotowania na parze - czas: 30 minut, temperatura: 100°C, obroty: 2. Na 3 minuty przed końcem gotowania potrawy ściągamy pokrywę naczynia miksującego i posypujemy kurczaka i warzywa startym żółtym serem. Piersi z kurczaka i warzywa są już gotowe. Teraz łączymy ze sobą kurczaka, grzyby, ziemniaki i pozostałe warzywa w jedną całość. Pyszne i zdrowe piersi z kurczaka są już gotowe! Danie podajemy bezpośrednio przygotowaniu. Smacznego!



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.