Placki ziemniaczane bezglutenowe
Czas wykonania: 30 sekund

Składniki (6 porcji):

- 100g cebuli (obrana i pokrojona na 4 części)
- 400g ziemniaków (obrana i pokrojona na 4 części)
- 200g warzyw (np. marchew, pietruszka, bakłażan, cukinia - pokrojone na mniejsze kawałki)
- 70g skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- śmietana naturalna 18% (opcjonalnie do polania placków)

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 121kcal
- węglowodany: 14,76g
- białko: 4,47g
- tłuszcze: 5,18g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki z wyjątkiem oleju oraz śmietany. Program - czas: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe placki ziemniaczane możemy polać naturalną śmietaną lub podać z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.