Polędwiczki wieprzowe z dodatkiem miodu
Czas wykonania: 29 minut

Składniki:

- 1000g polędwiczek wieprzowych (2 szt. w całości)
- 500 ml wody
- 40g oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 20g miodu wielokwiatowy
- 7 ml sosu sojowego
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz chili cayenne do smaku
- sól do smaku


Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 160kcal
- węglowodany: 3,82g
- białko: 21,86g
- tłuszcze: 6,41g

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy czosnek.

Krok 2. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 8.

Krok 3. Za pomocą łopatki zgarniamy czosnek na dno naczynia i dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa i wody.

Krok 4. Program - czas: 13 sekunnd, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 5. Mięso umieszczamy w dowolnym naczyniu, zalewamy powstałą marynatą i dokładnie nacieramy. Teraz odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na około 2 godziny.

Krok 6. Po upływie dwóch godzin, wyjmujemy mięso z lodówki i owijamy ciasno w folię spożywczą.

Krok 7. Do czystego naczynia miksującego wlewamy wodę.

Krok 8. Nakładamy naczynie parowe. Na dolnej części i wkładzie naczynia parowego układamy zawinięte w folię polędwiczki i nakładamy pokrywę naczynia parowego.

Krok 9. Program - czas: 28 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1.

Krok 10. Gotowe polędwiczki możemy podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

Krok 11. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.