Pomidorowe penne z fetą
Czas wykonania: 24 min.

Składniki:

-marchew: 1 szt. pokrojona na kawałki,
-cebula: 1 szt. pokrojona w ćwiartki,
-czosnek: 1 ząbek,
-oliwa z oliwek: 20g,
-pomiodry z puszki: 800g, pokrojone w kostkę,
-koncentrat pomidorowy: 30g,
-kostka rosołowa warzywna: 2 szt.
-papryka czerwona: 1 szt. pokrojona w cienkie plasterki,
-cukinia: 200g, pokrojona w cenkie półkrążki,
-groszek zielony: 150g,
-pieczarki: 200g, pokrojonych w paseczki,
-ser feta: 200g, pokrojony w kostkę,
-sól: 1 łyżeczka,
-pieprz: 1 łyżeczka,
-zioła prowansalskie: 1 łyżeczka,
-papryka czerwona w proszku: szczypta,
-makaron penne: 350g,
-woda: 400ml


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 106kcal
Węglowodany: 14,83g
Białko: 4,73g
Tłuszcze: 3,07g

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego marchew pokrojoną na kawałki, cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek.
Krok 2. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 7.
Krok 3. Składniki zgarniamy na dno naczynia za pomocą łopatki i dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 4. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Do naczynia dodajemy wodę, pomidory z puszki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe warzywne.
Krok 6. Zakładamy naczynie parowe. Wkładamy do niego paprykę czerwoną pokrojoną w cienkie plasterki. Następnie wkładamy cukinię pokrojoną w cienkie półkrążki, zielony groszek, pieczarki pokrojone w paski, ser feta pokrojony w kostkę. Warzywa doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną w proszku oraz sól i pieprz. Nakładamy pokrywkę.
Krok 7. Program - czas: 9 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 8. Zdejmujemy naczynie parowe.
Krok 9. Do naczynia miksującego wsypujemy makaron penne.
Krok 10. Zakładamy naczynie parowe.
Krok 11. Program - czas: 11 minut, temperatura: 120°C, obroty: -1.
Krok 12. Łączymy makaron z warzywami. Podajemy go po przygotowaniu.
Krok 13. Gotowe, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.