Potrawka z ciecierzycy ze szpinakiem i chorizo
Czas wykonania: 33 minut.
Składniki:
-chorizo: 220g, pokrojone w plastry,
-cebula: 100g, przekrojona na pół,
-marchew: 130g, pokrojona na kawałki,
-czosnek: 3 ząbki,
-oliwa z oliwek: 25g,
-bulion warzywny: 400g,
-bataty: 200g, pokrojone na kawałki,
-pomidory z puszki: 450g,
-liść laurowy: 2 szt.
-sól: 1 łyżeczka,
-pieprz: 1/2 łyżeczki,
-papryka słodka mielona: 1 i 1/2 łyżki,
-szpinak: 160g,
-ciecierzyca biała z puszki: 500g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 107kcal
Węglowodany: 9,4g
Białko: 4,6g
Tłuszcze: 5,7g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wrzucić: cebulę, marchew, czosnek, dolać oliwę z oliwek.
Krok 2. Program - czas: 5s, temperatura: 0℃, obroty: 5.5.
Krok 3. Zgarnąć składniki na dno naczynia.
Krok 4. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
Krok 5. Program - czas: 5min, temperatura: 100℃, obroty: 1.0.
Krok 6. Dodać: bulion warzywny, pomidory z puszki, bataty, liście laurowe, sól, pieprz, paprykę słodką mieloną.
Krok 7. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
Krok 8. Program - czas: 22min, temperatura: 100℃, obroty: -1.5.
Krok 9. Chorizo w plastrach wrzucić na rozgrzaną patelnię i przysmażyć aż się zarumienią.
Krok 10. Do naczynia miksującego włożyć: szpinak, ciecierzycę białą z puszki, przysmażone chorizo.
Krok 11. Zamieszać składniki za pomocą łopatki.
Krok 12. Program - czas: 5min, temperatura: 100℃, obroty: -1.5.
Krok 13. Potrawka gotowa.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.