Praliny z masłem orzechowym
Czas wykonania: 4 minuty
Składniki:
- masło orzechowe: 140g,
- cukier: 60g,
- cukier waniliowy: 15g,
- mleczna czekolada: 260g,
- gorzka czekolada: 55g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 541kcal
Węglowodany: 52,02g
Białko: 11,6g
Tłuszcze: 32,08g.
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: mleczną czekoladę, podzieloną na kostki, gorzką czekoladę, podzieloną na kostki.
Krok 2. Program - czas: 7s, temperatura: 0°C, obroty: 7.5.
Krok 3. Zgarnać łopatkę czekoladę ze ścianek naczynia.
Krok 4. Program - czas: 190s, temperatura: 70°C, obroty: 1.
Krok 5. Roztopioną czekoladę przełożyć do innego naczynia i odstawić. Przygotować 20 foremek do pralinek. Do każdej nałożyć po łyżeczce roztopionej czekolady i przy pomocy pędzelka rozprowadzić czekoladę po ściankach foremki. Ostawić do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 6. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodac: cukier, cukier waniliowy.
Krok 7. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 8. Rozdrobniony cukier zgarnąć na dno naczynia.
Krok 9. Dodać: masło orzechowe.
Krok 10. Program - czas: 35s, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.
Krok 11. Masę orzechową przełozyć do innego naczynia.
Krok 12. Do każdej foremki na czekoladę nałożyć łyżeczką masę orzechową. Lekko docisnąć masę orzechową tak aby wypełniła wnętrze pralinki. Następnie na masę orzechową nałożyć łyżeczkę roztopionej czekolady i wyrównać jej powierzchnię.
Krok 13. Pralinki włożyć do lodówki na ok. 40 minut.
Krok 14. Gotowe, smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 4 minuty
Składniki:
- masło orzechowe: 140g,
- cukier: 60g,
- cukier waniliowy: 15g,
- mleczna czekolada: 260g,
- gorzka czekolada: 55g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 541kcal
Węglowodany: 52,02g
Białko: 11,6g
Tłuszcze: 32,08g.
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: mleczną czekoladę, podzieloną na kostki, gorzką czekoladę, podzieloną na kostki.
Krok 2. Program - czas: 7s, temperatura: 0°C, obroty: 7.5.
Krok 3. Zgarnać łopatkę czekoladę ze ścianek naczynia.
Krok 4. Program - czas: 190s, temperatura: 70°C, obroty: 1.
Krok 5. Roztopioną czekoladę przełożyć do innego naczynia i odstawić. Przygotować 20 foremek do pralinek. Do każdej nałożyć po łyżeczce roztopionej czekolady i przy pomocy pędzelka rozprowadzić czekoladę po ściankach foremki. Ostawić do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 6. Do czystego i suchego naczynia miksującego dodac: cukier, cukier waniliowy.
Krok 7. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 8. Rozdrobniony cukier zgarnąć na dno naczynia.
Krok 9. Dodać: masło orzechowe.
Krok 10. Program - czas: 35s, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.
Krok 11. Masę orzechową przełozyć do innego naczynia.
Krok 12. Do każdej foremki na czekoladę nałożyć łyżeczką masę orzechową. Lekko docisnąć masę orzechową tak aby wypełniła wnętrze pralinki. Następnie na masę orzechową nałożyć łyżeczkę roztopionej czekolady i wyrównać jej powierzchnię.
Krok 13. Pralinki włożyć do lodówki na ok. 40 minut.
Krok 14. Gotowe, smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.