Przekąska - kulki owsiane
Czas wykonania: 1 minuta

Składniki:

- masło: 100g, pokrojone na kawałki,
- miód: 40g,
- jajko: 1 szt.,
- cukier: 55g,
- mąka pszenna: 60g,
- migdały: 25g, blanszowane,
- płatki owsiane: 50g, dodatkowa ilość do obtoczenia,
- sezam: 25g, ziarna,
- wiórki kokosowe: 80g,
- czekolada gorzka: 100g, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 511kcal
Węglowodany: 41,8g
Białko: 7,4g
Tłuszcze: 35,7g.


Wykonanie:

Krok 1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krok 2. Do naczynia miksującego wrzucić: migdały, blanszowane.

Krok 3. Program - czas 6s, temperatura: 0°C, obroty: 4.5.

Krok 4. Dodać: masło, pokrojone na kawałki, miód, jajko: 1 szt. cukier, mąkę pszenną, płatki owsiane, sezam, ziarna, wiórki kokosowe.

Krok 5. Program - czas 6s, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 6. Dodać: czekoladę gorzką, pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę.

Krok 7. Zamnieszać za pomocą łopatki.

Krok 8. Masę wyjąć do innego naczynia. Uformować ok. 20 kulek obtoczyć je w płatkach owsianych. Układać na blaszczce z ok. 5 cm odstępami, piec przez ok. 12 minut.

Krok 9. Przekąska gotowa.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.