Przekąska z ciasta francuskiego
Czas wykonania: 5 minut

Składniki:
- ciasto francuskie gotowe: 2 opakowania, 
- boczek parzony: 200g, plastry pokrojone w paski, 
- cebula: 120g, przekrojona na pół, 
- czosnek: 2 ząbki, 
- olej: 15g, 
- serek topiony: 100g, podzielony na kawałki, 
- sól: do smaku, 
- pieprz chili cayenne: szczypta, 
- papryka czerwona wędzona: szczypta, 
- pieprz czarny mielony: do smaku, 
- kiełbasa chorizo: 250g, pokrojoną w drobną kostkę, 
- czarne oliwki: ok. 50 szt. 
- mąka pszenna: do oprószenia blatu


Wartość odżywcza w 100g:

- Kalorie: 330kcal
- Węglowodany: 16,82g
- Białko: 10,26g
- Tłuszcze: 24,95g


Wykonanie:

Krok 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy dwie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia.

Krok 2. Do naczynia miksującego wkładamy boczek parzony pokrojony w paski, cebulę przekrojoną na pół, czosnek i olej.

Krok 3. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7.

Krok 4. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia.

Krok 5. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 2.

Krok 6. Dodajemy serek topiony podzielony na kawałki, sól do smaku, pieprz chili cayenne, paprykę słodką wędzoną, pieprz czarny mielony.

Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 8.

Krok 8. Składniki ponownie zgarniamy łopatką na dno naczynia.

Krok 9. Dodajemy kiełbasę chorizo pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 10. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: -1.

Krok 11. Na opruszony mąką blat wykładamy ciasto i wycinamy krążki za pomocą szklanki.

Krok 12. Na każdy krążek nakładamy dużą łyżkę przygotowanego farszu.

Krok 13. Krążki pieczemy w 200°C około 25 minut.

Krok 14. Oliwki kroimy i układamy na upieczonych krążkach.

Krok 15. Przekąskę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Krok 16. Gotowe, smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.