Przekąska z ciasta francuskiego
Czas wykonania: 5 minut
Składniki:
- ciasto francuskie gotowe: 2 opakowania,
- boczek parzony: 200g, plastry pokrojone w paski,
- cebula: 120g, przekrojona na pół,
- czosnek: 2 ząbki,
- olej: 15g,
- serek topiony: 100g, podzielony na kawałki,
- sól: do smaku,
- pieprz chili cayenne: szczypta,
- papryka czerwona wędzona: szczypta,
- pieprz czarny mielony: do smaku,
- kiełbasa chorizo: 250g, pokrojoną w drobną kostkę,
- czarne oliwki: ok. 50 szt.
- mąka pszenna: do oprószenia blatu
Wartość odżywcza w 100g:
- Kalorie: 330kcal
- Węglowodany: 16,82g
- Białko: 10,26g
- Tłuszcze: 24,95g
Wykonanie:
Krok 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy dwie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia.
Krok 2. Do naczynia miksującego wkładamy boczek parzony pokrojony w paski, cebulę przekrojoną na pół, czosnek i olej.
Krok 3. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7.
Krok 4. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia.
Krok 5. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 6. Dodajemy serek topiony podzielony na kawałki, sól do smaku, pieprz chili cayenne, paprykę słodką wędzoną, pieprz czarny mielony.
Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 8.
Krok 8. Składniki ponownie zgarniamy łopatką na dno naczynia.
Krok 9. Dodajemy kiełbasę chorizo pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 10. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: -1.
Krok 11. Na opruszony mąką blat wykładamy ciasto i wycinamy krążki za pomocą szklanki.
Krok 12. Na każdy krążek nakładamy dużą łyżkę przygotowanego farszu.
Krok 13. Krążki pieczemy w 200°C około 25 minut.
Krok 14. Oliwki kroimy i układamy na upieczonych krążkach.
Krok 15. Przekąskę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 16. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 5 minut
Składniki:
- ciasto francuskie gotowe: 2 opakowania,
- boczek parzony: 200g, plastry pokrojone w paski,
- cebula: 120g, przekrojona na pół,
- czosnek: 2 ząbki,
- olej: 15g,
- serek topiony: 100g, podzielony na kawałki,
- sól: do smaku,
- pieprz chili cayenne: szczypta,
- papryka czerwona wędzona: szczypta,
- pieprz czarny mielony: do smaku,
- kiełbasa chorizo: 250g, pokrojoną w drobną kostkę,
- czarne oliwki: ok. 50 szt.
- mąka pszenna: do oprószenia blatu
Wartość odżywcza w 100g:
- Kalorie: 330kcal
- Węglowodany: 16,82g
- Białko: 10,26g
- Tłuszcze: 24,95g
Wykonanie:
Krok 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy dwie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia.
Krok 2. Do naczynia miksującego wkładamy boczek parzony pokrojony w paski, cebulę przekrojoną na pół, czosnek i olej.
Krok 3. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7.
Krok 4. Składniki zgarniamy łopatką na dno naczynia.
Krok 5. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 2.
Krok 6. Dodajemy serek topiony podzielony na kawałki, sól do smaku, pieprz chili cayenne, paprykę słodką wędzoną, pieprz czarny mielony.
Krok 7. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 8.
Krok 8. Składniki ponownie zgarniamy łopatką na dno naczynia.
Krok 9. Dodajemy kiełbasę chorizo pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 10. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: -1.
Krok 11. Na opruszony mąką blat wykładamy ciasto i wycinamy krążki za pomocą szklanki.
Krok 12. Na każdy krążek nakładamy dużą łyżkę przygotowanego farszu.
Krok 13. Krążki pieczemy w 200°C około 25 minut.
Krok 14. Oliwki kroimy i układamy na upieczonych krążkach.
Krok 15. Przekąskę możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 16. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.