Składniki:
250 g mąki typ 00 lub 500
Drożdże
25 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 ml wody
Zioła prowansalskie
Czosnek niedźwiedzi
Szczypta kurkumy
1 żółtko ( opcjonalnie lub łyżeczka przecieru pomidorowego )
Wykonanie:
Wodę, cukier oraz drożdże wkładamy do urządzenia ( mieszamy 30 sec/ ob 2 )
Następnie dodajemy przesianą mąkę olej sól oraz zioła ( wyrabiamy 2 min / ob 2 ) takie ciasto dostawiamy do wyrośnięcia na Ok 1,5 h. Wkładamy je do miski lekko nasmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Następnie formujemy bułeczki i układamy na formie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15/20 min . Bułeczki można posmarować przed pieczeniem jajkiem posypać sezamem lub przecierem pomidorowym z ziołami.
Smacznego
250 g mąki typ 00 lub 500
Drożdże
25 ml oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
150 ml wody
Zioła prowansalskie
Czosnek niedźwiedzi
Szczypta kurkumy
1 żółtko ( opcjonalnie lub łyżeczka przecieru pomidorowego )
Wykonanie:
Wodę, cukier oraz drożdże wkładamy do urządzenia ( mieszamy 30 sec/ ob 2 )
Następnie dodajemy przesianą mąkę olej sól oraz zioła ( wyrabiamy 2 min / ob 2 ) takie ciasto dostawiamy do wyrośnięcia na Ok 1,5 h. Wkładamy je do miski lekko nasmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Następnie formujemy bułeczki i układamy na formie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15/20 min . Bułeczki można posmarować przed pieczeniem jajkiem posypać sezamem lub przecierem pomidorowym z ziołami.
Smacznego