Składniki:
- 50 g zmielonej pszenicy(zmielić obroty 12, czas 2 min)
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 125 g ciepłej wody
- 20 g oleju
- 20 g drożdży, świeżych
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1 białko z jajka
do posmarowania bulek
- 50 g nasion do posypania (mak,
słonecznik, pestki dyni), opcjonalnie
- 50 g zmielonej pszenicy(zmielić obroty 12, czas 2 min)
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 125 g ciepłej wody
- 20 g oleju
- 20 g drożdży, świeżych
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1 białko z jajka
do posmarowania bulek
- 50 g nasion do posypania (mak,
słonecznik, pestki dyni), opcjonalnie
Wykonanie:
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności
(oprócz jajka i nasion), wyrobić 2 min/obr. 2
3. Z ciasta uformować 5 bułek, ułożyć na blasze posmarowanej olejem,
zostawić do wyrośnięcia,
4. Po wyrośnięciu bułki posmarować białkiem z jajka w zależności od upodobań
posypać makiem, pestkami z dyni lub słonecznika
5. Bulki wstawić do piekarnika w temp. 180 C na 20 min. Wyciągnąć gdy się
przyrumienią i przykryć ścierką na ok. 10 min.
Smacznego