Składniki:
500 gram zamrożonych truskawek
100 gram dobrze schłodzonej śmietanki 30%
250 gram dobrze schłodzonego serka mascarpone
50 gram cukru trzcinowego
10 listków mięty 


Wykonanie:
Cukier wsypujemy do naczynia miksującego i nastawiamy 10s/obr9. Dodajemy truskawki oraz miętę i ponownie miksujemy 60s/obr8. Ogarniamy łopatką że ścianek na środek urządzenia i dodajemy resztę składników, nastawiamy 30 s/obr6. Przekładamy do pojemnika lub foremek i wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 min. 

Kiedyś nie przepadałem za lodami truskawkowymi – tak było w czasach mojego dzieciństwa, kiedy lody truskawkowe kojarzyły mi się z najgorszym smakiem lodów – wtedy jadłam najchętniej lody czekoladowe, cytrynowe i tak narawde karzdy inny smak oprócz ruskawkowego