| 1 łyżeczka | sody |
| 1 łyżeczka | proszku do pieczenia |
| 200 g | mąki |
| 2 szt | jajka |
| szczypta soli | |
| 120 g | Cukier waniliowy |
| 80 g | masła prawdziwego ponad 80% tłuszczu |
| 1 szt | czekolada deserowa |
| 15 g | kakao |
| 150 ml | mleko |
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej odstawiamy do przestudzenia. W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Formy na muffinki wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy 2 min /40 stopni /ob 1
Otwieramy pojemnik aby lekko przestygło i dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz jajka i szczyptę soli( mieszamy 2min/ob 4) następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao ( wyrabiamy 2 min / ob 4. Dodajemy ostudzoną czekoladę ( 30 sec/ ob 3)
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej formy na wysokości 3/4. Pieczemy Ok 15/20 min w zależności od wielkości ( lub jak kto woli do suchego patyczka ). Wyciągamy studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.
Smacznego