Składniki:

1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki
2 szt jajka
szczypta soli  
120 g Cukier waniliowy 
80 g masła prawdziwego ponad 80% tłuszczu
1 szt czekolada deserowa
15 g kakao
150 ml mleko


Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej odstawiamy do przestudzenia. W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Formy na muffinki wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy 2 min /40 stopni /ob 1 
Otwieramy pojemnik aby lekko przestygło i dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz jajka i szczyptę soli( mieszamy 2min/ob 4) następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao ( wyrabiamy 2 min / ob 4. Dodajemy ostudzoną czekoladę ( 30 sec/ ob 3) 
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej formy na wysokości 3/4. Pieczemy Ok 15/20 min w zależności od wielkości ( lub jak kto woli do suchego patyczka ). Wyciągamy studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. 

Smacznego