W różnych wsiach Podkarpacia gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta także maślankę, ser, czy więcej masła. Proziaki były podawane ze świeżym masłem, białym serem lub marmoladą, a popijane najczęściej zimnym słodkim mlekiem.

Najłatwiej spotkać je w domach na Podkarpaciu, choć występują też w całej polsce pod innymi nazwami. Spotkać możemy je z różnymi dodatkami, co miejscowość to inny dodatek uszlachetniający smak proziaka.

 

Poniżej podaję sposób na przygotowanie ciasta przy użyciu wieloczynnościowego robota kuchennego Cobbo Thermo Plus TP6.

 

Składniki:

400 gram mąki pszennej
250 gram maślanki lub jogurtu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżego tymianku

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym i nastawić 2 min/obr flour. Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i wyciąć szklanką. Następnie smażyć na suchej patelni 3 min z każdej strony.