Składniki:
300 gram bulionu.
1 cebula pokrojona w piórka
1 trawa cytrynowa pokrojoną w mniejsze kawałki
korzeń galangalu pokrojony w 6 plasterków (imbir)
6 listków limonki Kaffir
4 łyżki tajskiej pasty chilli
200 gram mleka kokosowego
200 gram piersi z kurczaka pokrojonej w małe kawałki
sok z 2 limonek
1 łyżka cukru brązowego
sos rybny
2 ostre papryczki chilli
4 gałązki świeżej kolendry
Wykonanie:
Do urządzenia wlewamy bulion i gotujemy 4 min. obroty 1 temp. 100 stopni.
Następnie dodajemy cebulę, trawę cytrynowa, galangal, liście Kaffir i gotujemy 3 min obroty 1 temp. 100 stopni.
Dodajemy kurczaka, pastę chilli, pokrojone papryczki i gotujemy 4 min obroty 1 temp. 100 stopni.
Następnie wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki, dodajemy cukier i całość gotujemy 2 min obroty 1 temp. 100 stopni. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i dekorujemy kolendrą. Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego oraz miłego i udanego dnia
Autor: Bartłomiej Druciak
300 gram bulionu.
1 cebula pokrojona w piórka
1 trawa cytrynowa pokrojoną w mniejsze kawałki
korzeń galangalu pokrojony w 6 plasterków (imbir)
6 listków limonki Kaffir
4 łyżki tajskiej pasty chilli
200 gram mleka kokosowego
200 gram piersi z kurczaka pokrojonej w małe kawałki
sok z 2 limonek
1 łyżka cukru brązowego
sos rybny
2 ostre papryczki chilli
4 gałązki świeżej kolendry
Wykonanie:
Do urządzenia wlewamy bulion i gotujemy 4 min. obroty 1 temp. 100 stopni.
Następnie dodajemy cebulę, trawę cytrynowa, galangal, liście Kaffir i gotujemy 3 min obroty 1 temp. 100 stopni.
Dodajemy kurczaka, pastę chilli, pokrojone papryczki i gotujemy 4 min obroty 1 temp. 100 stopni.
Następnie wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki, dodajemy cukier i całość gotujemy 2 min obroty 1 temp. 100 stopni. Doprawiamy do smaku sosem rybnym i dekorujemy kolendrą. Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego oraz miłego i udanego dnia
Autor: Bartłomiej Druciak