Nasze ulubione przepisy na Wielkanocne dania główne oraz desery!

1. Pieczeń rzymska

Składniki (4 porcje):

- cebula: 90g, przekroić na pół 
- oliwa z oliwek: 20g
- bułka czerstwa: 1 szt., namoczyć w mleku i odcisnąć
- mięso mielone wołowo-wieprzowe: 800g
- jajko: 2 szt.
- sól: 1 łyżeczka
- jajko ugotowane na twardo: 5 szt., obrać ze skorupki
- pieprz, papryka słodka: 1/2 łyżeczki
- musztarda Dijon: 2 łyżeczki
- ząbek czosnku: 2 szt.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 178kcal
Węglowodany: 1,05g
Białko: 15,57g
Tłuszcze: 12,62g

Kroki:

Krok 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Krok 2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę oraz czosnek.

Krok 3. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.

Krok 4. Łopatką ściągnąć zawartość ze ścianek na dno naczynia.

Krok 5. Dodać oliwę.

Krok 6. Program - czas: 2 minuty i 30 sekund, temperatura: 100°C, obroty: 2.

Krok 7. Dodać pozostałe składniki.

Krok 8. Program - czas: 1 minuta i 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.

Krok 9. Połowę masy przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki.

Krok 10. Następnie umieścić jajka ugotowane na twardo na środku i przykryć resztą masy.

Krok 11. Dokładnie docisnąć i piec w piekarniku 60 minut, smacznego!


2. Mazurek z masą krówkową

Składniki:

Ciasto:
- mąka ziemniaczana: 95g,
- mąka kukurydziana: 155g,
- mąka ryżowa: 95g,
- masło: 180g, w kawałkach,
- cukier: 95g,
- śmietana 18%: 25g,
- żółtko: 2 szt.
Masa:
- masa krówkowa: 420g,
- śmietanka 30%: 120g,
- masło: 60g, w kawałkach,
- czekolada gorzka 70%: 175g,
- płatki migdałowe: do dekoracji.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 434kcal
Węglowodany: 48,3g
Białko: 5,34g
Tłuszcze: 24,5g.

Kroki:

Krok 1. Ciasto: Do naczynia miksującego włożyć: masło, w kawałkach. Dodać: mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, cukier, śmietana 18%, żółtka: 2 szt..
Krok 2. Program - czas: 25s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.
Krok 3. Ciasto wyjąć z misy. Uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 50 minut.
Krok 4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Krok 5. Ciasto wyjąć z piekarnika, podzielić na pół, rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm formując owalny kształt.
Krok 6. Przełożyć na blachę do pieczenia, ciasto delitaknie ponakłuwać. Z brzegu ciasta uformować 1 cm rant.
Krok 7. Ciasto piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut.
Krok 8. Do naczynia miksującego włożyć: czekoladę gorzką 70%,.
Krok 9. Program - czas: 8s, temperatura: 0°C, obroty: 7.5.
Krok 10. Dodać: masło, śmietankę 30%.
Krok 11. Program - czas: 2.6m, temperatura: 45°C, obroty: 2.5.
Krok 12. Składniki zgarnąć na dno naczynia.
Krok 13. Program - czas: 2m, temperatura: 45°C, obroty: 2.0.
Krok 14. Odczekać aż masa czekoladowa ostygnie.
Krok 15. Upieczone ciasto posmarować masą krówkową i ostudzoną masą czekoladową. Udekorować płatkami migdałowymi.
Krok 16. Gotowe, Smacznego.



3. Sernik Króla Augusta

Składniki:

Ciasto kruche:
- śmietana 18%: 45g,
- jajko: 1 szt.
- mąka pszenna: 360g,
- cukier: 155g,
- masło: 210g, schłodzone w kawałkach,
- kakao: 30g,
- proszek do pieczenia: 5g,
Sernik:
- cukier: 210g,
- cukier waniliowy: 16g,
- jajka: 5 szt.
- twaróg: 1000g, podzielony na kawałki,
- masło: 205g, w temp. pokojowej, w kawałkach,
- budyń waniliowy: 1 opak..

Wartości odżywcze:

Kalorie: 292kcal
Węglowodany: 27,8g
Białko: 9,9g
Tłuszcze: 15,13g.

Kroki:

Ciasto kruche:
1. Do naczynia miksującego wsypać: cukier.
2. Program - czas: 17s, temperatura: 0°C, obroty: 10.
3. Za pomocą łopatki zgrnąć cukier na dno naczynia. Dodać: mąkę pszenną, jajko: 1 szt. śmietanę 18%, masło, schłodzone w kawałkach, kakao, proszek do pieczenia.
4. Program - czas: 35s, temperatura: 0°C, obroty: 4.5.
5. Gotowe ciasto zawinać w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny.
6. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie czasu wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić ja na 3 cm kawałki.
7. Do naczynia miksującego włożyć ok. 380 g ciasta.
8. Program - czas: 18s, temperatura: 0°C, obroty: 6.5.
9. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem, równomiernie rozłożyć i lekko docisnąć dłońmi.
10. Pozostałe ciasto włożyć do naczynia miksującego.
11. Program - czas: 18s, temperatura: 0°C, obroty: 6.5.
12. Ciasto przełożyć do innego naczynia i odstawić.
Sernik:
13. Oddzielić żółtka od białek.
14. Do naczynia miksującego założyć mieszadło motylkowe i wlać białka.
15. Program - czas: 130s, temperatura: 0°C, obroty: 4.
16. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i włożyć do lodówki.
17. Do naczynia miksującego wrzucić: żółtka, cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy: 1 opak. twaróg, podzielony na kawałki, masło, w temp. pokojowej w kawałkach.
18. Program - czas: 65s, temperatura: 0°C, obroty: 7.5.
19. Przygotowaną masę dodać do wcześniej ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać składniki. Masę przelać na blachę z przygotowanym ciastem i równo posypać resztą zmielonego ciasta.
20. Piec przez ok. godzinę w 165 stopniach na środkowej części piekarnika. Po upływie godziny uchylamy piekarnik i pozostawimy tam ciasto na kolejne 60 minut.
21. Sernik wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.
22. Ciasto gotowe. Smacznego.