Święta Wielkiej Nocy już niedługo, a my dzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami na święteczne przystawki i przekąski!

Sos tatarski
Czas wykonania: 30s

Składniki (4 porcje):

- ogórek konserwowy: 150g,
- marynowana pieczarka: 150g, 
- kapary: 2 łyżki, 
- majonez: 200g, 
- szczypiorek: 2 łyżki, posiekany, 
- jogurt grecki: 50g, 
- sól, pieprz: szczypta, 
- sok z cytryny: 2 łyżki

Wartości odżywcze:

Kalorie: 251kcal
Węglowodany: 5,13g
Białko: 1,26g
Tłuszcze: 25,08g

Kroki:

Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, pieczarki i kapary.
Krok 2. Program - czas: 12 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 3. Dodać pozostałe składniki.
Krok 4. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: -3.
Krok 5. Gotowe, można delektować się jedzeniem. 



Faszerowane jajka pastą z łososia
Czas wykonania: 1min

Składniki:

- jajka: 8 szt. ugotowane na twardo,
- majonez: 35g,
- łosoś wędzony: 100g,
- sól: szczypta,
- pieprz: szczypta,
- koperek: 15g.

Wartości odżywcze:

Kalorie: 177kcal
Węglowodany: 0,38g
Białko: 13,17g
Tłuszcze: 13,18g.

Kroki:

Krok 1. Do naczynia miksującego wrzucic: koperek.
Krok 2. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 7.0.
Krok 3. Rozdrobniony koperek przełożyć do innego naczynia.
Krok 4. Ugotowane jajka obrać ze skorupki, delikatnie przekroić na pół i wyjąć żółtka.
Krok 5. Do naczynia miksującego włożyć: żółtka jajek, majonez, łososia wędzonego, sól: szczyptę, pieprz: szczyptę.
Krok 6. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.
Krok 7. Za pomocą łopatki zgarnąć składniki na dno naczynia.
Krok 8. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.
Krok 9. Dodać rozdrobniony wcześniej koperek.
Krok 10. Program - czas: 7s, temperatura: 0°C, obroty: 2.5.
Krok 11. Białka jajek faszerować przygotowaną pastą.
Krok 12. Faszerowane jajka podawać na półmisku, można udekorować świeżym koperkiem.
Krok 13. Smacznego.




Pasztet z indyka
Czas wykonania: 28min.


Składniki:

- woda: 600ml,
- filet z piersi indyka: 350g, pokrojony na kawałki,
- boczek wędzony: 250g, pokrojony na kawałki, 
- wątróbki drobiowe: 200g, 
- liście laurowe: 2szt. 
- ziele angielskie: 3 szt. 
- czerstwa bułka: połamana na kawałki, 
- pieczarki: 100g, przekrojone na ćwiartki, 
- cebula: 100g, pokrojona na kawałki, 
- oliwa z oliwek: 20g, dodatkowa ilośc do posmarowania blachy, 
- jajko: 2 szt. 
- sól: 1 łyżeczka, 
- pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka, 
- gałka muszkatołowa: szczypta

Wartości odżywcze:


Kalorie: 167kcal
Węglowodany: 6,50g
Białko: 12,80g
Tłuszcze: 10,15g

Kroki:

Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Zakładamy w misie koszyczek i wkładamy do niego filet z piersi indyka pokrojony na kawałki, boczek wędzony na kawałki, wątróbki drobiowe, liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 2. Program - czas: 30 minut, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 3. Wyjmujemy koszyczek, liść laurowy i ziele angielskie wyrzucamy. Wywar przelewamy do innego naczynia. Do wywaru wkładamy czerstwą bułkę połamaną na kawałki na ok. 5 minut. Następnie wyjmujemy bułkę, a wywar wylewamy. Krok 4. Do naczynia miksującego dodajemy pieczarki i cebulę pokrojoną na ćwiartki.
Krok 5. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 6. Zgarniamy składniki na dno naczynia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Formę keksową natłuszczamy i odstawiamy.
Krok 7. Do składników w naczyniu miksującym dodajemy oliwę z oliwek.
Krok 8. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 120°C, obroty: 1.
Krok 9. Dodajemy ugotowane wcześniej mięsa. Namoczoną bułkę, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Krok 10. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 0°C, obroty: 9.
Krok 11. Wszystkie składniki z naczynia miksującego przekładamy do formy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 200°C. Krok 12. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. Gotowe.