Cześć! Oto nasze wybrane przepisy na Wielkanocne zupy! 



Żurek z białą kiełbasą

Składniki:

- biała kiełbasa: 550g, surowa,
- boczek wędzony: 150g, pokrojony w kostkę,
- zakwas na żurek: 500g,
- śmietana 18%: 3 łyżki,
- grzyby suszone: 8 szt. (wcześniej namoczone),
- czosnek: 3 ząbki,
- chrzan tarty: 2 łyżki,
- cebula: 70g, porkojona na kawałki,
- olej: 30g,
- woda: 700ml,
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 7 szt.
- przyprawa uniwersalna: 1 łyżka,
- sól: do smaku,
- majeranek suszony: 1 łyżka

Wartości odżywcze:

Kalorie: 125kcal
Węglowodany: 3,15g
Białko: 5,32g
Tłuszcze: 10,1g

Kroki:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę pokrojoną na kawałki i czosnek.

Krok 2. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 3. Składniki zgarniamy za pomocą łopatki na dno naczynia. Dodajemy olej.

Krok 4. Program - czas: 2 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 2.

Krok 5. Dodajemy wędzony boczek pokrojony w kostkę.

Krok 6. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 95°C, obroty: -2.

Krok 7. Dodajemy wodę, suszone grzyby (namoczone), liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną i majeranek.

Krok 8. Na naczynie miksujące zakładamy dolną część naczynia parowego i umieszczamy na niej surową białą kiełbasę.

Krok 9. Program - czas: 20 minut, temperatura: 120°C, obroty: 2.

Krok 10. Zdejmujemy naczynie parowe z kiełbasą i odstawiamy je do ostudzenia.

Krok 11. Do naczynia miksującego wlewamy zakwas na żurek.

Krok 12. Program - czas: 12 minut, temperatura: 95°C, obroty: 2.

Krok 13. Dodajemy chrzan tarty i śmietanę 18%.

Krok 14. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 95°C, obroty: -2.

Krok 15. Ugotowaną białą kiełbasę kroimy w plastry i dodajemydo żurku.

Krok 16. Gotowe, żurek najlepiej podawać z ugotowanym jajkiem. Smacznego!




2. Zupa grzybowa z ziemniakami

Składniki:

- grzyby: 280g, 
- masło: 30g,
- cebula: 2szt. pokorone na ćwiartki,
- ziemniaki: 4szt. wcześniej ugotowane, pokrojone w kostkę,
- wywar drobiowy: 950ml, 
- natka pietruszki: 1/2 pęczka, posiekana,
- śmietana: 250 ml, 
- pieprz: do smaku,
- sól: do smaku

Wartości odżywcze:

Kalorie: 92kcal 
Węglowodany: 5,73g 
Białko: 3,52g 
Tłuszcze: 6,06g

Kroki:

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy grzyby i pokrojoną w ćwiartki cebulę.

Krok 2. Program - czas: 10 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 3. Dodajemy masło.

Krok 4. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 100°C, obroty: 1.

Krok 5. Dodajemy ziemniaki ugotowane i pokrojone w kostkę, natkę pietruszki posiekaną, wywar drobiowy i śmietanę.

Krok 6. Program - czas: 10 minut, temperatura: 90°C, obroty: 1.

Krok 7. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę można podawać od razu po ugotowaniu lub zmiksowaniu.

Krok 8. Gotowe, smacznego!





3. Zupa szczawiowa

Składniki: 

- liść szczawiu: 100g, 
- cebula: 80g, przekroić na pół, 
- ząbek czosnku: 3 szt.,
- bulion drobiowy: 1000g, 
- pieprz, sól: szczypta, 
- jajko: 6szt., ugotować na twardo i przekroić, 
- śmietana 18%: 250g

Wartości odżywcze:

Kalorie: 85,31kcal
Węglowodany: 1,99g
Białko: 6,08g
Tłuszcze: 6,01g

Kroki: 

Krok 1. Do naczynia miksującego wkładamy liść szczawiu, cebulę przekrojoną na pół oraz czosnek.

Krok 2. Program - czas: 6 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.

Krok 3. Łopatką zbieramy zawartość misy ze ścianek na dno naczynia.

Krok 4. Program - czas: 4 sekundy, temperatura: 0°C, obroty: 9.

Krok 5. Dodajemy bulion drobiowy.

Krok 6. Program - czas: 10 minut, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 7. Dodajemy śmietanę 18% oraz sól i pieprz.

Krok 8. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 10.

Krok 9. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego.