Quiche z dynią i porem (tarta)
Czas wykonania: 28 minut
Składniki:
- dynia: 400g, obrana, w kawałkach,
- por: 140g, pokrojony w plastry,
- masło: 90g, w kawałkach,
- jajko: 2 szt.
- sól: pół łyżeczki,
- śmietana 18%: 75g,
- gorgonzola: 60g, pokrojona w kostkę,
- pieprz czarny: pół łyżeczki,
- zioła prowansalskie: pół łyżeczki,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- mąka pszenna: 255g,
- jajko: 1 szt.
- masło: 160g, schłodzone, w kawałkach,
- sól: szczypta,
- groch: ilość potrzebna przy pieczeniu tarty.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 256kcal
Węglowodany: 17,16g
Białko: 4,93g
Tłuszcze: 18,6g.
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: mąkę pszenną, jajko: 1 szt. masło, schłodzone, w kawałkach, sól: szczyptę.
Krok 2. Program - czas: 50s, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.
Krok 3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówkima ok. 40 minut.
Krok 4. Do naczynia miksującego włożyć: por, w plastrach, masło.
Krok 5. Program - czas: 5.5min, temperatura: 100°C, obroty: 1
Krok 6. Por przełożyć do miseczki.
Krok 7. Do czystego naczynia miksującego włożyć: dynię, obraną w kawałkach.
Krok 8. Program - czas: 7s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.
Krok 9. Za pomocą łopatki zgarnać dynię na dno naczynia i dodać: masło, sól: pół łyżeczki, pieprz czarny: pół łyżeczki, zioła prowansalskie: pół łyżeczki, gałkę muszkatołową: szczyptę.
Krok 10. Program - czas: 3.3min, temperatura: 100°C, obroty: 1.5.
Krok 11. Wyjąć naczynie z urządzenia i odstawić.
Krok 12. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Krok 13. Wyjać ciasto z lodówki. Opruszyć mąką stolnicę rozwałkować ciasto i ułożyć na formie do quiche. Ciasto nakłuć za pomocą widelca, wyłożyć papierem do pieczenia i na wierz wysypać groch zapobiegnie on wyrastaniu ciasta.
Krok 14. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 15. Do urządzenia włożyć naczynie miksujące i dodać: śmietanę 18%, jajka: 2 szt.
Krok 16. Program - czas: 20s, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.
Krok 17. Po upływie czasu wyjąć quiche z piekarnika i zdjąć papier z grochem. Przygotowaną masę przelać na podpieczone ciasto. Na wierzch ułożyć również wcześniej przygotowanego pora i kostki gorgonzoli.
Krok 18. Piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Krok 19. Quiche najlepiej podawać ostudzone.
Krok 20. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 28 minut
Składniki:
- dynia: 400g, obrana, w kawałkach,
- por: 140g, pokrojony w plastry,
- masło: 90g, w kawałkach,
- jajko: 2 szt.
- sól: pół łyżeczki,
- śmietana 18%: 75g,
- gorgonzola: 60g, pokrojona w kostkę,
- pieprz czarny: pół łyżeczki,
- zioła prowansalskie: pół łyżeczki,
- gałka muszkatołowa: szczypta,
- mąka pszenna: 255g,
- jajko: 1 szt.
- masło: 160g, schłodzone, w kawałkach,
- sól: szczypta,
- groch: ilość potrzebna przy pieczeniu tarty.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 256kcal
Węglowodany: 17,16g
Białko: 4,93g
Tłuszcze: 18,6g.
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: mąkę pszenną, jajko: 1 szt. masło, schłodzone, w kawałkach, sól: szczyptę.
Krok 2. Program - czas: 50s, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.
Krok 3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówkima ok. 40 minut.
Krok 4. Do naczynia miksującego włożyć: por, w plastrach, masło.
Krok 5. Program - czas: 5.5min, temperatura: 100°C, obroty: 1
Krok 6. Por przełożyć do miseczki.
Krok 7. Do czystego naczynia miksującego włożyć: dynię, obraną w kawałkach.
Krok 8. Program - czas: 7s, temperatura: 0°C, obroty: 5.5.
Krok 9. Za pomocą łopatki zgarnać dynię na dno naczynia i dodać: masło, sól: pół łyżeczki, pieprz czarny: pół łyżeczki, zioła prowansalskie: pół łyżeczki, gałkę muszkatołową: szczyptę.
Krok 10. Program - czas: 3.3min, temperatura: 100°C, obroty: 1.5.
Krok 11. Wyjąć naczynie z urządzenia i odstawić.
Krok 12. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Krok 13. Wyjać ciasto z lodówki. Opruszyć mąką stolnicę rozwałkować ciasto i ułożyć na formie do quiche. Ciasto nakłuć za pomocą widelca, wyłożyć papierem do pieczenia i na wierz wysypać groch zapobiegnie on wyrastaniu ciasta.
Krok 14. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 15. Do urządzenia włożyć naczynie miksujące i dodać: śmietanę 18%, jajka: 2 szt.
Krok 16. Program - czas: 20s, temperatura: 0°C, obroty: 3.5.
Krok 17. Po upływie czasu wyjąć quiche z piekarnika i zdjąć papier z grochem. Przygotowaną masę przelać na podpieczone ciasto. Na wierzch ułożyć również wcześniej przygotowanego pora i kostki gorgonzoli.
Krok 18. Piec przez ok. 20 minut w 200 stopniach.
Krok 19. Quiche najlepiej podawać ostudzone.
Krok 20. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.