Rabarbarowy kompot
Czas wykonania: 31 minut

Składniki:

- 1200ml woda
- 1050g rabarbar
- 100g cukier trzcinowy
- 1szt. laska cynamonu
- 1szt. limonka
- 10g liść mięty

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 26,97kcal
- węglowodany: 6,52g
- białko: 0,41g
- tłuszcze: 0,08g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy 350g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Rabarbar przekładamy do innego naczynia i ponownie wkładamy kolejną porcję 350g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Jeszcze raz przekładamy rabarbar do innego naczynia i po raz ostatni wkładamy porcję 350g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4. Teraz do naczynia dodajemy pozostały rozdrobniony rabarbar oraz cukier trzcinowy, cynamon oraz wlewamy wodę. Gotujemy z programem - czas: 30 minut, temperatura: 90°C, obroty: -0,5. Gotowy komport podajemy z plastrami limonki oraz miętą. Na zdrowie!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.