Risotto z dynią, boczkiem i parmezanem
Czas wykonania: 37 minut

Składniki:

- ser parmezan: 45g,
- woda: 1220ml,
- dynia: 300g, pokrojonna na 3 cm kawałki,
- oliwa z oliwek: 1 duża łyżka,
- sól: 1 łyżeczka,
- pieprz: 1/2 łyżeczki,
- cebula szalotka: 35g,
- boczek surowy: 100g, pokrojony na 1 cm kawałki,
- masło: 45g,
- ryż arborio: 320g,
- wino białe wytrawne: 55g,
- kostka bulionu warzywnego: 1 szt.
- sól: pół łyżeczki,
- groszek świeży lub mrożony: 60g,
- natka pietruszki: do podania,
- parmezan: do podania.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 1654kcal
Węglowodany: 49g
Białko: 12,1g
Tłuszcze: 15,3g.37

Wykonanie:

Krok 1. Do suchego naczynia miksującego włożyć: ser parmezan.

Krok 2. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 100.

Krok 3. Rozdrobniony ser przełożyć do innego naczynia.

Krok 4. Do czystego naczynia wlać: wodę. Założyć koszyczek i włożyć do niego: dynię, pokrojoną na 3 cm kawałki.

Krok 5. Dodać: oliwę z oliwek: 1 dużą łyżkę, sól: 1 łyżeczkę, pieprz: 1/2 łyżeczki.

Krok 6. Program - czas: 15min, temperatura: 120°C, obroty: 1.

Krok 7. Ostrożnie wyjąć koszyczek z dynią, przełożyć ją do innego naczynia a naczynie miksujące opróżnić.

Krok 8. Do czystego i suchego naczynia włożyć: cebulę szalotkę.

Krok 9. Program - czas: 7s, temperatura: 0°C, obroty: 5.

Krok 10. Cebulę zgarnąć na dno naczynia za pomocą łopatki.

Krok 11. Dodać: boczek surowy, pokrojony na 1 cm kawałki, masło. Składniki muszą znajdować się w naczyniu pomiędzy nożami.

Krok 12. Program – czas: 5min, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 13. Dodać: ryż arborio.

Krok 14. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego założyć koszyczek.

Krok 15. Program – czas: 3min, temperatura: 80°C, obroty: -1.

Krok 16. Dodać: wino białe wytrawne.

Krok 17. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego założyć koszyczek.

Krok 18. Program – czas: 1min, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 19. Dodać: wodę, kostkę bulionu warzywnego: 1 szt. sól: pół łyżeczki.

Krok 20. Składniki dokładnie pomieszać za pomocą łopatki, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki założyć koszyczek.

Krok 21. Program – czas: 8min, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 22. Dodać: ugotowaną dynię, groszek świeży lub mrożony.

Krok 23. Składniki dokładnie pomieszać za pomocą łopatki. Na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki założyć koszyczek.

Krok 24. Program – czas: 4min, temperatura: 100°C, obroty: -1.

Krok 25. Dodać rozdrobniony parmezan.

Krok 26. Wszystkie składniki przemieszać za pomocą łopatki i pozostawić w naczynia miksującym na ok. 10 minut.

Krok 27. Risotto podawać udekorowane natką pietruszki i parmezanem.

rok 28. Gotowe. Smacznego!



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.