Risotto z kurczakiem i pesto bazyliowym
Czas wykonania: 17 minut

Składniki:

- 500ml gorący rosół warzywny
- 300g filet z piersi kurczaka
- 250g ryż do risotto
- 100ml wytrawne białe wino
- 80g cebula szalotka
- 70g parmezan
- 30g oliwa z oliwek
- 30g masło
- 20g pesto bazyliowe
- 2 ząbki czosnku

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 200kcal
- węglowodany: 4,62g
- białko: 12,48g
- tłuszcze: 14,56g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy pokrojony na kawałki parmezan Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5. Przekładamy ser do innego naczynia, a następnie myjemy misę miksującą. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę szalotkę przekrojoną na pół oraz czosnek. Program - czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6. Łopatką zbieramy zawartość ze ścianek na dno naczynia. Dodajemy oliwę z oliwek. Program - czas: 1 minuta i 20 sekund, temperatura: 70°C, obroty: 2. Dodajemy filet z kurczaka pokrojony w kostkę 1x1 Program - czas: 2 minuty, temperatura: 90°C, obroty: -1. Dodajemy ryż do risotto, np. arborio. Dokładnie mieszamy wszystko łopatką. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 90°C, obroty: -1. Dodajemy gorący rosół warzywy i białe wytrawne wino. Gotujemy bez przykrycia miarką. Program - czas: 12 minut, temperatura: 95°C, obroty: -1. Dodajemy masło, pesto bazyliowe i starty wcześniej parmezan. Całość mieszamy łopatką. Gotowe, można podawać i cieszyć się jedzeniem!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.