Składniki:

70 gram parmezanu, pokroić na mniejsze kawałki
80 gram cebuli szalotki, przekroić na pół
30 gram oliwy z oliwek
250 gram ryżu do risotto np.arborio
100 gram wytrawnego białego wina
500 gram gorącego rosółu warzywnego
30 gram oliwy z oliwek
30 gram masła
300 gram filetu z piersi kurczaka, pokroić na kawałki 1x1
2 ząbki czosnku
150 gram zielonych szparagów, pokroić na mniejsze kawałki
50 gram boczku, pokroić w kostkę

Wykonanie:

Do naczynia miksującego włożyć parmezan i rozdrobnić 5sek/obr5, Przełożyć do innego naczynia i umyć naczynie miksujące. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5sek/obr6. Łopatką zebrać ze ścianek na dno naczynia i dodać oliwę i boczek, podsmażyć 1:20/100 °C/obr2. Dodać kurczaka i dalej smażyć 2min/100 °C/obr-1. Dodać ryż i dokładnie wymieszać łopatką, gotować 1min/100 °C, obr-1
Dodać gorący rosół warzywny, wino i gotować bez przykrycia miarką 10min/100 °C/obr-1. Dodać szparagi, przemieszać łopatką i gotować 2min/100 °C/obr-1. Dodać masło oraz starty parmezan i wymieszać łopatką. Można podawać i cieszyć się jedzeniem.
Smacznego życzy Team Cobbo