Rogaliki drożdżowe z musem jabłkowym
Czas wykonania: 2 minuty

Składniki:

- 500g mąki
- 180g śmietana 18%
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru + do posypania rogalików
- mleko do posmarowania rogalików
- mus jabłkowy jako nadzienie

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 278kcal
- węglowodany: 33,32g
- białko: 6,80g
- tłuszcze: 12,22g

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego dodajemy mąkę, cukier, drożdże i masło.

Krok 2. Program - czas: 8 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 3. Następnie dodajemy jajka i śmietanę 18%.

Krok 4. Program - czas: 1 minuta i 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.

Krok 5. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Krok 6. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na cienki okrąg i wykrawamy trójkąty, tak jak pizzę na 8 kawałków. Na każdy trójkącik nakładamy mus i formujemy rogaliki.

Krok 7. Zwinięte rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.

Krok 8. Gotowe. Smacznego!


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.