Rogaliki nadziane marmoladą
Czas wykonania: 4 minuty

Składniki:

- marmolada: 170g,
- białko: 1 szt.
- mąka pszenna: 500g,
- masło: 105g,
- drożdże: 25g,
- cukier: 2 łyżki,
- jajka: 2 szt.
- śmietana 18%: 180g.



Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 319kcal
Węglowodany: 44,9g
Białko: 6,7g
Tłuszcze: 11,8g.


Wykonanie:

Krok 1. Pikarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2. Do naczynia miksującego wsypać: mąkę pszenną. Dodać: drożdże, masło.

Krok 3. Program - czas: 10s, temperatura: 0°C, obroty: 4.

Krok 4. Dodać: jajka: 2 szt. cukier: 2 łyżki, śmietanę 18%.

Krok 5. Program – czas: 140s, temperatura: 0, obroty: tryb wyrabiania ciasta.

Krok 6. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe częśći. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyc marmoladę i zwinąć na kształt rogalika.

Krok 7. Rogaliki posmarować białkiem jaja i układać w 5 cm odstępach na papierze do pieczenia.

Krok 8. Piec przez ok. 15 minut w 200 stopniach.

Krok 9. Rogaliki można posypać cukrem pudrem.

Krok 10. Gotowe, Smacznego.



Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.