Rosół

Czas wykonania: 
3,5 h

Składniki:

-mięso wołowe: 500g, pokrojone na 3 części,
-skrzydełka z kurczaka: 3 szt.
-cebula: 1 szt. pokrojona na ćwiartki,
-woda: 1200g,
-sól: 2 łyżeczki,
-liść laurowy: 2 szt.
-ziele angielskie: 2 szt.
-pieprz czarny: 8 ziaren,
-serca lub żołądki drobiowe: 120g,
-warzywa: 400g, (marchew, pietruszka, seler),
-lubczyk: 1 gałązka,
-pomidor: 60g, pokrojony na kawałki,
-zimna woda: do uzupełnienia pojemności naczynia,
-natka pietruszki: do podania,
-ugotowany makaron: do podania.


Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 85kcal
Węglowodany: 4,7g
Białko: 6,4g
Tłuszcze: 4,7g


Wykonanie:

Krok 1. Na noże nałożyć osłonę.
Krok 2. Do naczynia miksującego wrzucić:
-mięso wołowe: 500g, pokrojone na 3 części,
-skrzydełka z kurczaka: 3 szt.
-sól: 2 łyżeczki,
Dodać:
-wodę: 1200g.
Krok 3. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
Krok 4. Program - czas: 15min, temperatura: 95℃, obroty: -1.0.
Krok 5. Cebulę przypalić na suchej patelni, tak aby uzykać rumiany kolor.
Krok 6. Bardzo ostrożnie zdjąć pokrywę naczynia i za pomocą łyżki zebrać szumowiny.
Krok 7. Dodać:
-zrumienioną cebulę,
-liście laurowe: 2 szt,
-ziele angielskie: 2 szt.
-zierna pieprzu: 8 szt.
Krok 8. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
Krok 9. Program - czas: 60min, temperatura: 90℃, obroty: -1.0.
Krok 10. Bardzo ostrożnię wyjąć cebulę i skrzydełka.
Krok 11. Skrzydełka zachować.
Krok 12. Do naczynia miksującego wrzucić:
-serca lub żołądki drobiowe: 120g.
Krok 13. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
Krok 14. Program - czas: 75min, temperatura: 90℃, obroty: -1.0.
Krok 15. Bardzo ostrożnie wyjąć wołowię i podroby.
Krok 16. Do naczynia miksującego wrzucić:
-warzywa: 400g, pokrojone na kawałki,
-pomidora: 60g, pokrojonego na kawałki,
-lubczyk: 1 gałązkę.
Krok 17. Uzupełnić wodą do maksymalnej pojemności naczynia miksującego.
Krok 18. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek.
Krok 19. Program - czas: 75min, temperatura: 90℃, obroty: -1.0.
Krok 20. Podtrzymując łopatką osłonę noża przecedzić rosół przez sitko.
Krok 21. Rosół podawać z pokrojoną marchewką i pospypany natką pietruszki.
.

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.