Ryba w cieście z dodatkiem piwa
Czas wykonania: 3 minuty
Składniki:
- filety dorsza bez skóry: 4 szt.
- mąka pszenna: 410g,
- proszek do pieczenia: 2,5 łyżeczki,
- sól: do smaku,
- pieprz: do smaku,
- olej rzepakowy: 1500ml,
- piwo: 500ml.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 186kcal
Węglowodany: 18,4g
Białko: 8,4g
Tłuszcze: 7,4g.
Wykonanie:
Krok 1. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wsypać do woreczka i schłodzić w zamrażalniku przez ok. 12 minut.
Krok 2. Przygotować naczynie o wysokich ściankach, nalać olej i rozgrzać do ok. 180 stopni.
Krok 3. Do naczynia miksującego założyć motylek następnie wsypać: schłodzoną mąkę, proszek do pieczenia: 2,5 łyzeczki.
Krok 4. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 2.
Krok 5. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia wlać: piwo.
Krok 6. Program – czas: 2min, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 7. Zdjąć motylek. Ciasto przelać do innego naczynia.
Krok 8. Filety moczyć w cieście i smażyć z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru, następnie odkładać je na ręcznik papierowy po to aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 9. Usmażone filety najlepiej podawać z frytkami i sałatką Colesław.
Krok 10. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 3 minuty
Składniki:
- filety dorsza bez skóry: 4 szt.
- mąka pszenna: 410g,
- proszek do pieczenia: 2,5 łyżeczki,
- sól: do smaku,
- pieprz: do smaku,
- olej rzepakowy: 1500ml,
- piwo: 500ml.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 186kcal
Węglowodany: 18,4g
Białko: 8,4g
Tłuszcze: 7,4g.
Wykonanie:
Krok 1. Filety z dorsza oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wsypać do woreczka i schłodzić w zamrażalniku przez ok. 12 minut.
Krok 2. Przygotować naczynie o wysokich ściankach, nalać olej i rozgrzać do ok. 180 stopni.
Krok 3. Do naczynia miksującego założyć motylek następnie wsypać: schłodzoną mąkę, proszek do pieczenia: 2,5 łyzeczki.
Krok 4. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 2.
Krok 5. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia wlać: piwo.
Krok 6. Program – czas: 2min, temperatura: 0°C, obroty: 3.
Krok 7. Zdjąć motylek. Ciasto przelać do innego naczynia.
Krok 8. Filety moczyć w cieście i smażyć z obu stron do uzyskania złotobrązowego koloru, następnie odkładać je na ręcznik papierowy po to aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 9. Usmażone filety najlepiej podawać z frytkami i sałatką Colesław.
Krok 10. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.