Salsa paprykowa
Czas wykonania: 1 minuta

Składniki:

-czerowna papryka: 550 g, bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół,
-śliwki suszone: 70 g, bez pestek,
-czosnek: 2 ząbki,
-natka pietruszki: 15 g,
-parmezan: 70 g, pokrojony w kostkę,
-oliwa z oliwek: 15 g,
-pieprz czarny: pół łyżeczki,
-sól: pół łyżeczki.

Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 106kcal
Węglowodany: 11,4 g
Białko: 5,1 g
Tłuszcze: 5,37 g

Wykonanie:

Krok 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2. Układamy na blasze paprykę.
Krok 3. Pieczemy paprykę przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przekładamy ją do miski i szczelnie zawijamy folią spożywczą na ok. 20 minut. Po upływie czasu zdejmujemy skórkę z papryki i kroimy ją w kostkę.
Krok 4. Do suchego naczynia miksującego wkładamy: parmezan: 70g, pokrojony w kostkę.
Krok 5. Zakładamy miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.
Krok 6. Program - czas: 12s, temperatura: 0°C, obroty: 10.
Krok 7. Rozdrobniony parmezan przekładamy do innego naczynia.
Krok 8. Do naczynia miksującego wkładamy: czosnek: 2 ząbki, natkę pietruszki: 15g.
Krok 9. Zakładamy miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.
Krok 10. Program - czas: 5s, temperatura: 0°C, obroty: 7.5.
Krok 11. Składniki zgarniamy za pomocą łopatki na dno naczynia i dodajemy: upieczoną paprykę, parmezan, śliwki suszone: 70g, oliwę z oliwek: 15g, sól: pół łyżeczki, pieprz: pół łyżeczki.
Krok 12. Zakładamy miarkę (otwartą częścią ku górze!) w otwór pokrywy naczynia miksującego.
Krok 13. Program - czas: 15s, temperatura: 0°C, obroty: 6.
Krok 14. Salsę przekładamy do innego naczynia i schłodzamy w lodówce.
Krok 15. Salsa jest idealnym dodatkiem do grilla.
Krok 16. Smacznego.


Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.