Ser ricotta z ziołami
Czas wykonania: 12 minut

Składniki:

- 1400ml mleko 3,2%
- 25ml biały ocet winny
- 1/2 łyżeczki ulubionych ziół

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 60,21kcal
- węglowodany: 4,84g
- białko: 3,09g
- tłuszcze: 3,16g

Wykonanie:

Krok 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko i wsypujemy mieszankę ulubionych ziół.

Krok 2. Program - czas: 11 minut, temperatura: 80°C, obroty: 2.

Krok 3. Dodajemy biały ocet winny.

Krok 4. Program - czas: 1 minuta, temperatura: 90°C, obroty: 1.

Krok 5. Pozostawiamy wszystko w naczyniu na 4,5 minuty.

Krok 6. Koszyczek wykładamy gazą i przelewamy przez niego zawartość naczynia.

Krok 7. Pozostawiamy ser na 50 minut do odsączenia.

Krok 8. Gotowe, smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.