Sernik króla Augusta
Czas wykonania: 5 minut

Składnki:

Ciasto kruche:

- śmietana 18%: 45g,
- jajko: 1 szt.
- mąka pszenna: 360g,
- cukier: 155g,
- masło: 210g, schłodzone w kawałkach,
- kakao: 30g,
- proszek do pieczenia: 5g,

Sernik:

- cukier: 210g,
- cukier waniliowy: 16g,
- jajka: 5 szt.
- twaróg: 1000g, podzielony na kawałki,
- masło: 205g, w temp. pokojowej, w kawałkach,
- budyń waniliowy: 1 opak..



Wartość odżywcza w 100g:

Kalorie: 292kcal
Węglowodany: 27,8g
Białko: 9,9g
Tłuszcze: 15,13g.


Wykonanie:

Ciasto kruche:

1. Do naczynia miksującego wsypać: cukier.

2. Program - czas: 17s, temperatura: 0°C, obroty: 10.

3. Za pomocą łopatki zgrnąć cukier na dno naczynia. Dodać: mąkę pszenną, jajko: 1 szt. śmietanę 18%, masło, schłodzone w kawałkach, kakao, proszek do pieczenia.

4. Program - czas: 35s, temperatura: 0°C, obroty: 4.5.

5. Gotowe ciasto zawinać w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny.

6. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie czasu wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić ja na 3 cm kawałki.

7. Do naczynia miksującego włożyć ok. 380 g ciasta.

8. Program - czas: 18s, temperatura: 0°C, obroty: 6.5.

9. Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem, równomiernie rozłożyć i lekko docisnąć dłońmi.

10. Pozostałe ciasto włożyć do naczynia miksującego.

11. Program - czas: 18s, temperatura: 0°C, obroty: 6.5.

12. Ciasto przełożyć do innego naczynia i odstawić.

Sernik:

13. Oddzielić żółtka od białek.

14. Do naczynia miksującego założyć mieszadło motylkowe i wlać białka.

15. Program - czas: 130s, temperatura: 0°C, obroty: 4.

16. Ubitą pianę przełożyć do innego naczynia i włożyć do lodówki.

17. Do naczynia miksującego wrzucić: żółtka, cukier, cukier waniliowy, budyń waniliowy: 1 opak. twaróg, podzielony na kawałki, masło, w temp. pokojowej w kawałkach.

18. Program - czas: 65s, temperatura: 0°C, obroty: 7.5.

19. Przygotowaną masę dodać do wcześniej ubitych białek i bardzo delikatnie wymieszać składniki. Masę przelać na blachę z przygotowanym ciastem i równo posypać resztą zmielonego ciasta.

20. Piec przez ok. godzinę w 165 stopniach na środkowej części piekarnika. Po upływie godziny uchylamy piekarnik i pozostawimy tam ciasto na kolejne 60 minut.

21. Sernik wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.

22. Ciasto gotowe. Smacznego.




Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.