Sernik lekki (przepis bezglutenowy)
Czas wykonania: 4 minuty

Składniki:

- 5 szt. jajek,
- 1000g sera twarogowego bezglutenowego
- 60g skrobi kukurydzianej,
- 100g miodu,
- 100g cukru,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szczypta soli

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 162kcal
- węglowodany: 10,49g
- białko: 6,56g
- tłuszcze: 10,28g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło motylkowe i dodajemy białka jajek oraz szczyptę soli. Ustawiamy program urządzenia: 3 minuty, temperatura: 0°C, obroty: 3. Wyjmujemy mieszadło motylkowe, a piankę wykładamy do miseczki. Dodajemy teraz żółtka i pozostałe składniki z wyjątkiem pianki. Program urządzenia: 30 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 6. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łopatką. Powstałą masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik należy piec przez około godzinę w temperaturze 180°C. Upieczony sernik zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Gotowe! Można cieszyć się pysznym ciastem. Smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo ThermoPlus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.