Sernik na spodzie z herbatników
Czas wykonania: 4 minuty
Składniki:
- herbatniki: ok. 20 szt.
- masło: miękkie do posmarowania formy,
- cukier: 190g,
- sól: szczypta,
- jajka: 6 szt.
- twaróg do sernika: 1000g, z wiaderka,
- cukier waniliowy: 3 łyżeczki,
- olej: 180g,
- mleko w proszku: 210g,
- mleko: 350g,
- budyń śmietankowy: 2 opakowania ok. 80g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 219kcal
Węglowodany: 18,2g
Białko: 11,3g
Tłuszcze: 11,2g.
Wykonanie:
Krok 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier delikanie posmarować miękkim masłem. Herbatniki układać ściśle obok siebie.
Krok 2. Oddzielić białka od żółtek w jajkach, następnie odstawić.
Krok 3. Do naczynia miksującego założyć motylek i wlać: białka jajek: 6 szt. Dodać: sól szczyptę.
Krok 4. Nie nakładać miarki na pokrywę naczynia miksującego.
Krok 5. Program - 2min, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 6. Jeżeli piana nie jest sztywna proszę wydłużyć czas ubijania. Zdjąć motylek a pianę przełozyć do innego naczynia.
Krok 7. Do czystego i suchego naczynia dodać: żółtka: 6 szt. cukier, cukier waniliowy łyżeczki.
Krok 8. Program - 1min, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 9. Dodać: twaróg do sernika, olej, mleko, mleko w proszku, budyń śmietankowy: 2 opakowania.
Krok 10. Program - 25s, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 11. Masę przełożyć do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Masa powinna być rzadka.
Krok 12. Masę sernikową przelać na przygotowaną wcześniej formę.
Krok 13. Przygotować brytwanę z wodą i zanurzyć w niej formę z masą sernikową tak aby woda sięgała do połowy formy. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik odczekać ok. 30 minut i wyjąć brytwanę z wodą.
Krok 14. Ponownie włożyć sernik do wyłączonego piekarnika na ok. 3 godziny. Krok 15. Sernik gotowy, można posypać cukrem pudrem.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 4 minuty
Składniki:
- herbatniki: ok. 20 szt.
- masło: miękkie do posmarowania formy,
- cukier: 190g,
- sól: szczypta,
- jajka: 6 szt.
- twaróg do sernika: 1000g, z wiaderka,
- cukier waniliowy: 3 łyżeczki,
- olej: 180g,
- mleko w proszku: 210g,
- mleko: 350g,
- budyń śmietankowy: 2 opakowania ok. 80g.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 219kcal
Węglowodany: 18,2g
Białko: 11,3g
Tłuszcze: 11,2g.
Wykonanie:
Krok 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, następnie papier delikanie posmarować miękkim masłem. Herbatniki układać ściśle obok siebie.
Krok 2. Oddzielić białka od żółtek w jajkach, następnie odstawić.
Krok 3. Do naczynia miksującego założyć motylek i wlać: białka jajek: 6 szt. Dodać: sól szczyptę.
Krok 4. Nie nakładać miarki na pokrywę naczynia miksującego.
Krok 5. Program - 2min, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 6. Jeżeli piana nie jest sztywna proszę wydłużyć czas ubijania. Zdjąć motylek a pianę przełozyć do innego naczynia.
Krok 7. Do czystego i suchego naczynia dodać: żółtka: 6 szt. cukier, cukier waniliowy łyżeczki.
Krok 8. Program - 1min, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 9. Dodać: twaróg do sernika, olej, mleko, mleko w proszku, budyń śmietankowy: 2 opakowania.
Krok 10. Program - 25s, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 11. Masę przełożyć do ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Masa powinna być rzadka.
Krok 12. Masę sernikową przelać na przygotowaną wcześniej formę.
Krok 13. Przygotować brytwanę z wodą i zanurzyć w niej formę z masą sernikową tak aby woda sięgała do połowy formy. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik odczekać ok. 30 minut i wyjąć brytwanę z wodą.
Krok 14. Ponownie włożyć sernik do wyłączonego piekarnika na ok. 3 godziny. Krok 15. Sernik gotowy, można posypać cukrem pudrem.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.