Składniki :
250 gram herbatników bez cukru
100 gram miękkiego masła pokrojonego na kawałki
1 czubata łyżka żelatyny w proszku
250 gram serka mascarpone
500 gram ubitej i schłodzonej śmitanki 30 %
1 laska wanilii
100 gram ksylitolu
100 gram wody
300 gram malin
10 gram listków mięty
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i rozdrobnić 6sek/obr10. Dodać masło i całość wymieszać 6sek/obr5. Przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki oraz umyć i osuszyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć mieszadło i ubitą śmietankę oraz serek, zmiksować 30sek/obr3. Masę przełożyć do innego naczynia. Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej 50 g mleka, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyskrobać nasiona.Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać ksylitol i nasiona wanilii, gotować 3min/100°C/obr2,5. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać 15 s/obr2,5. Założyć mieszadło, dodać 200 g przygotowanej wcześniej masy i wymieszać 10 s/obr. 2.5. Dodać pozostałą przygotowaną wcześniej masę i wymieszać 20 s/obr. 2.5. Zdjąć mieszadło. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię za pomocą łopatki, ułożyć maliny i odstawić do lodówki na min. 5 godz.
Smacznego życzy team Cobbo
250 gram herbatników bez cukru
100 gram miękkiego masła pokrojonego na kawałki
1 czubata łyżka żelatyny w proszku
250 gram serka mascarpone
500 gram ubitej i schłodzonej śmitanki 30 %
1 laska wanilii
100 gram ksylitolu
100 gram wody
300 gram malin
10 gram listków mięty
Wykonanie:
Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i rozdrobnić 6sek/obr10. Dodać masło i całość wymieszać 6sek/obr5. Przełożyć do tortownicy (Ø 22 cm) i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Odstawić do lodówki oraz umyć i osuszyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć mieszadło i ubitą śmietankę oraz serek, zmiksować 30sek/obr3. Masę przełożyć do innego naczynia. Na pokrywie naczynia miksującego postawić szklankę, odważyć do niej 50 g mleka, dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyskrobać nasiona.Do naczynia miksującego wlać pozostałe 50 g wody, dodać ksylitol i nasiona wanilii, gotować 3min/100°C/obr2,5. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać 15 s/obr2,5. Założyć mieszadło, dodać 200 g przygotowanej wcześniej masy i wymieszać 10 s/obr. 2.5. Dodać pozostałą przygotowaną wcześniej masę i wymieszać 20 s/obr. 2.5. Zdjąć mieszadło. Masę przelać na przygotowany wcześniej spód, wyrównać powierzchnię za pomocą łopatki, ułożyć maliny i odstawić do lodówki na min. 5 godz.
Smacznego życzy team Cobbo