Ślimaczki cynamonowe
Czas wykonania: 10 minut i 20 sekund
Składniki:
Ciasto
- 450g mąka pszenna
- 300ml mleko
- 55g cukier
- 50g masło
- 40g budyń śmietankowy
- 20g drożdże świeże
- szczypta soli
Dodatek do ciasta
- 50g masło
- 50g cukier
- 30g cynamon
Polewa
- 110g serek kremowy
- 50g cukier
- 30g masło
- 20g cukier wanilinowy
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 295kcal
- węglowodany: 40,90g
- białko: 5,78g
- tłuszcze: 11,69g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę pszenną, budyń śmietankowy, cukier (55g), sól. Dodajemy świeże drożdże, masło (50g) i mleko.
Krok 2. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 37°C, obroty: 3.
Krok 3. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 4. Czekamy aż ciasto wyrośnie, ale nie ściągamy misy z ciastem z urządzenia.
Krok 5. Na pokrywę naczynia kładziemy inną miskę i odważamy 50g masła.
Krok 6. Masło roztapiamy.
Krok 7. Na pokrywę kładziemy miskę i odważamy 50g cukru i cynamon.
Krok 8. Cynamon łączymy z cukrem.
Krok 9. Ciasto po wyrośnięciu wyjmujemy na blat, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Krok 10. Zwijamy prostokąt w rulon i kroimy na 3cm paski, następnie układamy do dwóch keksówek rozcięciem do dołu. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Krok 11. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C, i włączamy funkcję termoobiegu.
Krok 12. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy w 185°C na funkcji termoobiegu przez około 25 minut do momentu, aż się zrumienią.
Krok 13. Polewa: Do naczynia miksującego wkładamy masło (30g), kremowy serek, cukier (50g) i cukier wanilinowy.
Krok 14. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 37°C, obroty: 3.
Krok 15. Gorące ślimaczki polewamy przygotowaną polewą.
Krok 16. Czekamy, aż ślimaczki odpowiednio ostygną.
Krok 17. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 10 minut i 20 sekund
Składniki:
Ciasto
- 450g mąka pszenna
- 300ml mleko
- 55g cukier
- 50g masło
- 40g budyń śmietankowy
- 20g drożdże świeże
- szczypta soli
Dodatek do ciasta
- 50g masło
- 50g cukier
- 30g cynamon
Polewa
- 110g serek kremowy
- 50g cukier
- 30g masło
- 20g cukier wanilinowy
Wartość odżywcza w 100g:
- kalorie: 295kcal
- węglowodany: 40,90g
- białko: 5,78g
- tłuszcze: 11,69g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę pszenną, budyń śmietankowy, cukier (55g), sól. Dodajemy świeże drożdże, masło (50g) i mleko.
Krok 2. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 37°C, obroty: 3.
Krok 3. Program - czas: 4 minuty, temperatura: 0°C, obroty: wyrabianie ciasta.
Krok 4. Czekamy aż ciasto wyrośnie, ale nie ściągamy misy z ciastem z urządzenia.
Krok 5. Na pokrywę naczynia kładziemy inną miskę i odważamy 50g masła.
Krok 6. Masło roztapiamy.
Krok 7. Na pokrywę kładziemy miskę i odważamy 50g cukru i cynamon.
Krok 8. Cynamon łączymy z cukrem.
Krok 9. Ciasto po wyrośnięciu wyjmujemy na blat, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem oraz cynamonem.
Krok 10. Zwijamy prostokąt w rulon i kroimy na 3cm paski, następnie układamy do dwóch keksówek rozcięciem do dołu. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Krok 11. Rozgrzewamy piekarnik do 185°C, i włączamy funkcję termoobiegu.
Krok 12. Wyrośnięte ślimaczki pieczemy w 185°C na funkcji termoobiegu przez około 25 minut do momentu, aż się zrumienią.
Krok 13. Polewa: Do naczynia miksującego wkładamy masło (30g), kremowy serek, cukier (50g) i cukier wanilinowy.
Krok 14. Program - czas: 3 minuty, temperatura: 37°C, obroty: 3.
Krok 15. Gorące ślimaczki polewamy przygotowaną polewą.
Krok 16. Czekamy, aż ślimaczki odpowiednio ostygną.
Krok 17. Gotowe, smacznego!
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.