Sos po bolońsku
Czas wykonania: 46 minut
Składniki:
- warzywa (marchew, cebula, seler, pietruszka): 200g,
- pieczarki: 100, pokrojone na ćwiartki,
- czosnek: 3 ząbki,
- oliwa z oliwek: 35ml,
- mięso mielone wieprzowo-wołowe: 900g,
- passata pomidorowa: 700ml,
- czerwone wino: 50ml,
- koncentrat pomidorowy: 100ml,
- sól: 2 łyżeczki,
- pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka,
- zioła prowansalskie: 3 łyżeczki.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 176,4kcal
Węglowodany: 8,9g
Białko: 20,3g
Tłuszcze: 6,3g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: warzywa, pieczarki pokrojone na ćwiarki, czosnek. Dodać oliwę z oliwek.
Krok 2. Program – czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Składniki zgarnąć na dno naczynia za pomocą łopatki.
Krok 4. Program – czas: 5 min, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Dodać mięso mielone wieprzowo-wołowe, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Krok 6. Program – czas: 40 min, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 7. Program – czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 8. Sos gotowy, podać z makaronem lub użyć do lasagne.
Krok 9. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.
Czas wykonania: 46 minut
Składniki:
- warzywa (marchew, cebula, seler, pietruszka): 200g,
- pieczarki: 100, pokrojone na ćwiartki,
- czosnek: 3 ząbki,
- oliwa z oliwek: 35ml,
- mięso mielone wieprzowo-wołowe: 900g,
- passata pomidorowa: 700ml,
- czerwone wino: 50ml,
- koncentrat pomidorowy: 100ml,
- sól: 2 łyżeczki,
- pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka,
- zioła prowansalskie: 3 łyżeczki.
Wartość odżywcza w 100g:
Kalorie: 176,4kcal
Węglowodany: 8,9g
Białko: 20,3g
Tłuszcze: 6,3g
Wykonanie:
Krok 1. Do naczynia miksującego włożyć: warzywa, pieczarki pokrojone na ćwiarki, czosnek. Dodać oliwę z oliwek.
Krok 2. Program – czas: 5 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 5.
Krok 3. Składniki zgarnąć na dno naczynia za pomocą łopatki.
Krok 4. Program – czas: 5 min, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 5. Dodać mięso mielone wieprzowo-wołowe, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, czerwone wino, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Krok 6. Program – czas: 40 min, temperatura: 100°C, obroty: 1.
Krok 7. Program – czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 4.
Krok 8. Sos gotowy, podać z makaronem lub użyć do lasagne.
Krok 9. Smacznego.
Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów robota kuchennego oraz naszej aplikacji moblinej.