Sos paprykowy ala Ajvar
Czas wykonania: 31 minut

Składniki:

- 120g cukru trzcinowego
- 100g czerwonej papryki
- 80g oliwy z oliwek
- 70ml octu winnego
- 60g koncentrat pomidorowy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 liść laurowy

Wartość odżywcza w 100g:

- kalorie: 115kcal
- węglowodany: 15,16g
- białko: 1,29g
- tłuszcze: 6,39g

Wykonanie:

Do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną paprykę bez nasion. Program - czas: 20 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 7. Dodajemy cukier trzcinowy, oliwę z oliwek, pieprz kajeński i sól. Program - czas: 21 minut, temperatura: 100°C, obroty: 2. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ząbek czosnku, ocet biały winny. Program - czas: 8 minut, temperatura: 100°C, obroty: 2. Wyjmujemy liść laurowy. Program - czas: 45 sekund, temperatura: 0°C, obroty: 9. Przekładamy sos do słoiczka. Gotowe, smacznego!

Przepis dostępny jest we wbudowanej bazie przepisów naszego robota kuchennego (Cobbo Thermo Plus TP6) oraz naszej aplikacji moblinej.